Sydenfly utløste terroralarm

Seks militære jagerfly jaget charterflyet fra Bergen til Mallorca.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hendelsen skjedde 1. mai i år. Flyet var på vei fra Bergen til Mallorca. 186 personer var om bord Boeingen som opereres av det spanske flyselskapet Air Europa. Årsaken til at det ble slått full terroralarm, var at flyet ikke kommuniserte med trafikkontrollen i Danmark da det passerte over landets luftrom, skriver nyhetsbyrået AP i dag.

Oppførselen førte til at alarmen gikk i fem land. Saken ble omtalt av VG i mai, men først nå er detaljer fra etterforskningen klar.

- Vi ropte opp flyet på alle tilgjengelige frekvenser, men fikk ikke svar. Vi måtte derfor varsle det danske flyvåpenet, sier trafikkleder Helle Korgsbøll i danske Naviair til AFP.

Den spanske avisa El Pais melder i dag at de to nederlandske pilotene er blitt avhørt av etterforskere.

Bakgrunnen er at oppførselen er alvorlige brudd på luftfartlovgivningen og internasjonal trafikkregulering. Det er ennå ikke avgjort om pilotene vil bli straffeforfulgt.

- Det er ekstremt sjelden at fly ikke gir fra seg livstegn på så lang tid, sier Kongsbøll.

Det tyske flyvåpenet mobillserte to F-14 kampfly etter å ha blitt varslet av danskene. Da flyet heller ikke svarte Eurocontrol, som er ansvarlig for trafikken i benelux-landene, ble to Nederlanske F-16 kampfly satt på vingene. Da flyet nærmet seg Brüssel var to franske jagerfly på vingene.

Pilotene brukte 10 minutter på å prøve å få kontakt på tre ulike frekvenser. Først når de to franske flyene omringet passasjerflyet fra Norge, ble det oppnådd kontakt. Flyet fikk lande på Palma på Mallorca som planlagt.

Ifølge El Pais mener pilotene at radioen var på, og at det ikke var unaturlig med 20 minutter stillhet på radioen.

Ifølge BBC News fryktet flygelederne at flyet var kapret og skulle krasjes i bygninger i Paris eller Brüssel.

- Vi hadde flere passasjerer ombord i det flyet. Det hadde vel de fleste charter-selskapene, sier administrerende direktør Christian Grønli i Ving.

- Vi har ikke fått en eneste henvendelse i fra passasjerer som var med. Enkelte passasjerer observerte jagerfly, men jeg har ikke inntrykk at noen var redde. Jeg har aldri opplevd at noe sånnt har skjedd tidligere med et norsk charterfly. Air Europa er et stort selskap, som vi har brukt i mange år, sier han til Dagbladet.no.

Informasjonsdirektør Robert Haast ved Luftfartstilsynet i Norge sier at hendelsen ikke vil bli etterforsket av norske luftfartsmyndigheter.

- Dramatikken foregikk i nederlandsk luftrom, og derfor er det naturlig at nederlandske myndigheter står for granskingen av denne hendelsen. Eventuelt kan det bli en sak for spanske luftfartsmyndigheter hvis de velger å foreta seg noe ovenfor flyselskapet, sier han til Dagbladet.no.

ALARM: Charterflyet fra Bergen utløste full terroralarm i Europa.