«Sydenluft» til hele landet

Søndagen oppleves kanskje som litt grå for mange i dag, men i løpet av uka vil varmluft fra Middelhavslandene bevege seg mot Norge, og det er igjen håp om deilige solfylte dager.

SOMMER: Uka som kommer starter med ustabilt vær, særlig på Østlandet, men fra onsdag av ser det ut til å endre seg til noe mye bedre. Foto Annichen Skaug / Dagbladet
SOMMER: Uka som kommer starter med ustabilt vær, særlig på Østlandet, men fra onsdag av ser det ut til å endre seg til noe mye bedre. Foto Annichen Skaug / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Sør-Europa preger en hetebølge nå været, og i land som Tyskland og Italia, der det i helga spilles EM-kamper, kan det bli ganske hett, ifølge Meteorologene på Twitter.

Og selv om vi neppe kan si det samme om værsituasjonen i vårt eget land akkurat nå, vil luftmassene fra Sør-Europa i løpet av den kommende uka trekke nordover, og disse kan bringe med seg både varme og sol.

Det forteller vakthavende meteorolog Håkon Mjelstad ved Meteorologisk institutt.

- Prognosene viser at luftmassene fra Syden, altså fra de sørlige Middelhavslandene, vil bevege seg mot oss, sier Mjelstad til Dagbladet.

På veien helt opp til Norge vil temperaturene i disse luftmassene reduseres noe, understreker han, men legger samtidig til at store deler av landet nok kan belage seg på temperaturer på rundt 20 grader.

Lyn og torden

For Østlandets del starter uka imidlertid litt som i dag. Været vil være ustabilt de første dagene.

- Det betyr at det vil komme en del byger, ofte i kombinasjon med regn og torden, som er typisk nå på sommeren, sier han.

Men fra onsdag viser prognosene et skille.

nettsidene til Yr ser man for eksempel at en grå og regntung sky i Oslo erstattes av en lys sky med ei sol som gløtter fram denne dagen.

Makstemperaturen kan bli 25 grader Oslo, viser grafen - og faktisk ser dette været ut til å holde seg noenlunde slikt hele resten av uka.

OSLO: Grafen som søndag formiddag ligger ute på nettsidene til Yr viser at makstmperaturen for Oslo kan komme opp i 25 grader fra midten av uka. Foto: Skjermdump /Yr.no
OSLO: Grafen som søndag formiddag ligger ute på nettsidene til Yr viser at makstmperaturen for Oslo kan komme opp i 25 grader fra midten av uka. Foto: Skjermdump /Yr.no Vis mer

- Ingen garanti

Meteorolog Mjelstad understreker at det fortsatt er usikkerhet knyttet til prognosene, og sier at om man ser på landet som helhet, er det varselet for Østlandet man fortsatt er mest usikker på.

- Det blir ikke noe kjøligere vær, men at det blir sol alle steder kan vi ikke garantere, sier han.

Han er heller ikke helt sikker på at temperaturene faktisk vil nå helt opp til 25-tallet.

- Utfra en totalvurdering av den informasjonen jeg har tilgjengelig, vil jeg nok heller tippe at temperaturene vil ligge et sted mellom 20 og 22 grader, sier han og tilføyer:

- Men jeg tror at temperaturene vil stige fra onsdag, sammenliknet med dagene før.

- Er 25 grader usannsynlig?

- Jeg tror ikke så mange steder vil komme så høyt opp, men noen vil trolig det, som typiske innlandsplasser, der man er godt beskyttet for vinden, svarer Mjelstad.

Å gjøre yoga på stranden kan være både avslappende - og pinlig. Non Stop TV med Sondre og Christian. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de morsomste viralklippene du ikke vil gå glipp av! Se Non Stop TV med Sondre og Christian på Dagbladet! Vis mer

Ettermiddagsbyger

Han sier også at når det blir så varmt som varselet antyder for Østlandet for den kommende uka, er det også større sannsynlighet for at det kommer ettermiddagsbyger.

Og til dem som synes det er litt «klamt» vær om dagen, har han ikke så mye trøst å komme med:

- Det er milde og fuktige luftmasser som kommer sørfra, som gir høyere luftfuktighet, så det er nok en risiko for at følelsen av at det er fuktig i lufta vedvarer, spesielt de første dagene, sier han.

- Akkurat nå har vi et typisk lavtykksvær som er fuktig og mildt, men utover uka kan det komme forbigående høytrykk, tilføyer han, og forklarer at dette er noe som igjen vil gi tørrere luft.

Han presiserer at det neppe vil legge seg noe høytrykk overalt, men derimot bli skiftene overalt.

Bra i vest

For resten av Sør-Norge vil været stort sett likne på været på Østlandet, men her er det ikke like stor usikkerhet knyttet til prognosene, ifølge meteorologen.

- Østafjells ser ut til å få mest byger. Også i indre strøk av Vestlandet og Trøndelag ventes det noen byger, men det er mindre sannsynlighet for nedbør i ytre strøk, sier han - og bekrefter at det kan bety en god del fint vær langs kysten.

- Det blir i alle fall perioder med sol der, sier han.

Temperaturene i disse områdene vil mot siste halvdel av neste uke også stige, varsler meteorologen.

- I siste halvdel av uka er det gode muligheter for at det blir over 20 grader, sier han.

Sol i nord

I nord blir det nok kjøligere enn i resten av landet, men også her skal det bli varmere utover uka.

- Det blir slett ikke så verst. Utover uka glimter det til, og både i Troms og i Nordland er det muligheter for 20 grader, sier Mjelstad, som fortsetter:

- I Finnmark er det mer usikkert, men også her er det håp om å nå opp til 20-tallet når vi nærmer oss neste helg.

I nord vil uka, som i sør, starte med ustabilt vær og en del byger, men fra onsdag av vil det også her være håp om sol og lettere vær for hver dag som går.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer