Sydens hage

Når ungdommen fester i paradis, er det reiseoperatøren som er slangen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HVA ER DET som skjer med unge nordmenn når de tas ut av hverdagslivet og plasseres på en strand i Syden? Området rundt Sunny Beach er rammet av en voldsbølge. Tre turister er døde, fire danske jenter er blitt voldtatt og norsk ungdom har vært involvert i flere voldsepisoder. Stedet er kanskje ekstremt, men det er ikke alene om å hensette de unge i en transelignende festtilstand. Sommeren må fortone seg som et eviglangt plingparty for ungdommer som boltrer seg i Syden. Tatt ut av sine vante rammer i Norge, er det fritt fram for drikking, slåssing og puling - for åpen gate. Nå må reiseoperatørene ta ansvar før apokalypsen er et faktum.

ALKOHOL ÅPNER SOM kjent for flørt, samhold og sosial mestring. Men alkoholens gleder er «bittersøte», for å låne et begrep fra Willy Pedersen, landets ledende forsker på ungdom og rusmidler. Rusen er tvetydig fordi den befinner seg mellom smerte og lyst. Det gjelder å finne den rette balansen mellom det dionysiske og det apolinske, mellom lidenskap og selvbeherskelse, og til slutt - for Sunny Beach sin del - mellom liv og død. Denne balansen har kommet ut av kontroll på mange chartermål i Syden. Jeg har selv sittet på en flybuss på Ibiza og fått servert drinker av reiseoperatøren. Han ville at vi skulle komme i den rette stemningen før vi nådde San Antonio - partybyen der døgnet er snudd på hodet (her lever man om natta og sover på dagen). Slik svekker reiseoperatøren ytterligere effekten av foreldres fravær, og signaliserer at alle normer og regler er opphevet.

DET ER NÆRMEST noe fatalistisk over reiseoperatørens ansvarsfraskrivelse. Foreldre til mindreårige må skrive under på at ungdommene får lov til å reise, men reiseselskapet tar ikke selv noe ansvar for å spre informasjon om risiko og trygge reisemål. Alle vet at høyt rusmisbruk blant annet er forbundet med foreldres manglende evne til å gi stabile rammer. Dermed er alle faktorer i spill i Syden: Foreldrene er borte. Normene er utydelige. Drikkevaner har en kollektiv karakter - de er synkronisert med omgivelsene. Dess mer forskningsassistenten på baren drakk, dess mer drakk sidemannen. Og på nabobordet drikker de som kjent i Syden. I tillegg har vi med unge mennesker å gjøre. Ungdommer famler etter sin rolle. De befinner seg i en fase i livet der de leter etter sin identitet og plass i gruppa, sier Willy Pedersen. Alkohol gir samhold. Alkoholen tilbyr trygge roller. Enn så lenge.

DET ER DAGEN DERPÅ for reiselivsbransjen. Ja, verre enn det - vi er på overtid for handling. Responsen fra bransjen er langt fra betryggende, slik Dag Endal, styreleder i Rusfeltets samarbeidsorgan, påpekte i en kronikk i Dagbladet søndag. Han etterlyste konkrete tiltak fra bransjen, som advarsler i forkant og bedre informasjon om reisestedet. Det holder ikke å vise til at hver enkelt må ta ansvar for seg selv på reise, slik reisebransjeseksjonen i HSH har gjort. Det burde være unødvendig og si, men enten vi er medreisende eller reiseoperatør: Vi har et ansvar for hverandre.