Corona:

- Sydenturer er nødvendige reiser

Karantene-refser Kjell Tore Olsen: - Corona-pass blir nødvendig. Trøbbel for eldre uten smarttelefon.

KARANTENESKOGEN: Pensjonisten Kjell Tore Olsen synes de eldre som kommer hjem fra langtidsopphold i Syden like gjerne kan gå i karantene hjemme. Video: Øystein Andersen / Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 107 000 +417
innlagt220 -22
døde 711 +3
påvist smittet 140 000 000+526.3K
døde 3 010 000 +10.5K
Se mer

LANGHUS (Dagbladet): Kjell Tore Olsen (73) markerte seg først som en buldrende stemme blant langtidsferierende pensjonister med vinteren på Gran Canaria og sterk misnøye med hotellkarantene ved påskehjemkomst Gardermoen.

Og han buldret mot behandlingen og kontrolltiltakene på landets hovedflyplass slik tidligere hjemvendte vinteremigranter hadde opplevd det.

Så kom han selv hjem fra Gran Canaria lørdag før palmesøndag. Da opplevde han at mye var blitt bedre på Gardermoen, og at han selv slapp hotellkarantene fordi han hadde orden i helsepapirene.

Dermed fikk han reise rett hjem til tomt hus i Langhus sør for Oslo og det han selv kaller karanteneskogen rett utenfor terrassen.

Og han som selv har tenkt seg tilbake til Gran Canaria i oktober for 10. vintersesong på rad - hva fikk han ut av statsminister Erna Solbergs pressekonferanse onsdag om rikets reise- og helsetilstand?

FULGTE ERNA OM GJENÅPNING: Kjell Tore Olsen deler året mellom Langhus i Nordre Follo og Gran Canaria i Spania. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
FULGTE ERNA OM GJENÅPNING: Kjell Tore Olsen deler året mellom Langhus i Nordre Follo og Gran Canaria i Spania. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

- Helse er nødvendig reise

- Det er jo ikke store endringer i forhold til slik det er nå. Det virker jo fortsatt som myndighetene har fokus på dette med «nødvendig reise». Det er fortsatt uklart hva som egentlig ligger i begrepet, men for meg er det i alle fall helse.

- Det godtok kontrollmyndighetene på Gardermoen da de fikk papirene fra fastlege og sykehus. Syden-turer er rett og slett nødvendig reise for mange, sier Olsen på 11. døgnet på norsk hjemmeadresse.

Han er sikker på at coronapass eller vaksinepass med personlige corona-data blir obligatorisk for å kunne bevege seg mellom landene i EU/EØS fra sommeren.

- Har ikke smarttelefon

Med en yrkesaktiv mannsalder i IT-bransjen er han hundre prosent klar på at de tekniske løsningene ikke er noe problem - heller ikke lagring eller avlesing via en smarttelefon.

- Men Norge ligger bakpå der i forhold til for eksempel Spania. Det har gjerne sammenheng med at Norge tar strengere etiske og personvernmessige hensyn enn EU tradisjonelt gjør. I denne saken må nok Norge tilpasse seg standarden som EU bestemmer seg for, resonnerer den tidligere it-salgssjefen.

Og peker på en annen praktisk utfordring: - Mange eldre har jo ikke smarttelefon.

I praksis stengt

På sine nettsider skriver regjeringen følgende om reiser:

«Grensen er i praksis stengt for utlendinger som ikke er bosatt i Norge. Norske statsborgere har alltid rett til å komme inn i Norge. Det gjøres unntak for personer som ivaretar kritiske samfunnsfunksjoner, personer som driver med vare- og persontransport, helsepersonell fra Sverige/Finland som arbeider i norsk helse- og omsorgstjeneste, personer som skal gjennomføre fastsatt samvær med barn, personer som ellers har helt spesielle grunner for å komme til Norge.«»

Alle innreisende til Norge må teste seg på grensen.Utenlandske reisende må også fremvise negativ test tatt senest 24 timer før innreise til Norge.

Alle innreisende til Norge må registrere seg før de krysser grensen.Alle innreisende må i karantene på egnet sted eller på karantenehotell. De som ikke oppholder seg på karantenehotell plikter å teste seg på døgn sju.

Også husstandsmedlemmer som bor sammen med en person i innreisekarantene bør som regel gå i karantene, og de bør teste seg. Personer som returnerer til Norge etter unødvendige utenlandsreiser må tilbringe hele karantenetiden på karantenehotell (gjelder fra mandag 29. mars).

Det finnes enkelte unntak fra disse kravene, for eksempel for barn under 12 år.

- Straffbar handling

Jusprofessor Hans Petter Graver ved Universitetet i Oslo har tidligere uttalt til Dagbladet at han anser karantenehotell-ordningen er lovlig.

- Det er fortsatt slik at man ikke kan holdes der mot sin vilje. Men forlater man hotellet, er det en straffbar handling.

Da må man regne med at politiet starter etterforskning som kan lede til en strafferettslig konsekvens.Det er unødvendige fritidsreiser som omfattes av kravet.

- Dette blir skjønnsmessige vurderinger av politiet. Systemet har noen betenkelige sider fra et rettssikkerhetsmessig synspunkt, sier han.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 025 429 (19.1%)i Norge har fått dose nr 1
299 631 (5.58%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer