Sydenturistene på vei hjem

De 189 nordmennene som ble sittende på Tenerife i går morges, er endelig på vei hjem til Norge. Til sammen måtte de vente i nesten 30 timer. Star Tour vurderer hva slags erstatning turistene skal få.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere av passasjerene ble så irriterte på de ansvarlige Star Tour-representantene at det lokale politiet måtte gripe inn. Informasjonssjef Lena Petersson i Star Tour beklager at passasjerene ble sittende og vente i nesten 30 timer. Hun har forståelse for at de ble forbannet. - Det har nok å gjøre med varmen og at folk ikke hadde fått sove, sier hun. Passasjer Camilla Blom la ikke fingrene i mellom da hun snakket med Dagbladet.no i dag morges. - Vi føler oss behandlet som dyr, sa hun. Da hadde hun ventet i 24 timer på å komme hjem til Norge. Camilla og kjæresten skulle ha et romantisk ferieopphold på den spanske ferieøya Tenerifé. Det som skulle bli et romantisk og koselig ukesopphold med reiseselskapet Star Tour, ble avsluttet som et mareritt.

- Vi kom til flyplassen klokka 0730 lokal tid (0830 norsk tid) i går, og begynte ombordstigningen på vanlig måte. Før alle var kommet om bord i flyet, fikk vi beskjed om at det var funnet selvantennelige lightere i bagasjen til flere passasjerer, så alle måtte ut fra flyet igjen, sier Blom til Dagbladet.no.

Lighterene hadde passasjerene fått i tax-free-butikken, da de kjøpte røyk.

Røyklukt

- Timene gikk, og Star Tour-guidene sa vi skulle få et nytt fly. I mellomtida fikk vi vite at vi ble evakuert fra flyet fordi det hadde oppstått tekniske problemer i kabinen. Personalet skal ha kjent røyklukt, sier Blom.

Klokka 17 i går ble alle passasjerene kjørt til et hotell inne i byen. Der fikk de middag, før Star Tour ga beskjed om at flyet skulle lette klokka 1.30 natt til i dag.

- Vi dro tilbake til flyplassen. Før flyet skulle dra, fikk vi beskjed om at reisen var utsatt til 2.30. Deretter fikk vi høre 3.30. Til slutt fikk vi beskjed om at flyet var reparert, og at det skulle lette klokka 05, sier Blom.

Slapp opp for bleier

Klokka 0530 satt de fremdeles på flyplassen i Tenerifé. Da fikk de beskjed om at flyet likevel ikke var reparert, og de rundt 180 passasjerene ble kjørt tilbake til hotellet.

- Det er helt forferdelig. Tenk deg å sitte på flyplassen en hel natt. Det er varmt og hele flyplassen er stengt. Blant passasjerene er både barn og eldre. Når barnefamiliene begynte å slippe opp for barnemat og bleier, ble det svært hektisk. Det blir mye skriking når ettåringer må være oppe hele natta.

- Hele opplegget har vært svært uprofesjonelt. Guidene har ikke svart på spørsmålene våre. Det virket som om de hadde det mer travelt med å unngå oss, enn å hjelpe oss.

Behandlet som dyr

Rundt halv to i formiddag tok charter-flyet endelig av. Det lander på Gardermoen mellom 19 og 19.30 i kveld. Star Tours personale vil ta i mot de utslitte turistene. - Vi vil gjøre vårt for å hjelpe folk som skal videre med fly. Vi vil også hjelpe folk med overnatting, sier Petersson, som lover at passasjerene vil få en eller annen form for kompensasjon. - Heldigvis er 90 prosent av avgangene våre i rute, og folk tar de korte forsinkelsene veldig bra. Det blidgjør neppe passasjerene denne gangen.

- Flere har sagt at de aldri vil reise med Star Tour igjen, sier Camilla Blom til Dagbladet.no. Star Tour venter nå på en rapport om hendelsen. Hvis det innleide flyselskapet kan lastes for forsinkelsen, kan de ansvarlige regne med å høre fra Star Tour.