VARME DAGER:  Mot helga vil temperaturene i helge Norge øke. Finest vil det bli på sør- og østlandet med opp mot 22 grader.
Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VARME DAGER: Mot helga vil temperaturene i helge Norge øke. Finest vil det bli på sør- og østlandet med opp mot 22 grader. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Sydenvær på vei til Norge

På sør- og østlandet ventes det opp mot 22 grader mot helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Fra torsdag av vil varm luft fra middelhavslandene Frankrike, Spania og Portugal finne veien til sør- og østlandet.  Dermed kommer sommeren tilbake, etter en nokså varierende høst.

- Vi kan forvente temperaturer opp mot 22 grader. Dette er høyere enn normalt, sier meteorolog Bjart Eriksen ved Meteorologisk Institutt.

Det er Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Søndre Buskerud og Oslo som vil stikke av med det fineste været.

Meteorologen understreket at dette er ganske langt fram i tid, og at hvis vindene flytter seg litt, så kan vi ende opp med luft fra Atlanterhavet i stedet. Han anslår at det er over 70 prosent sjanse for skikkelig godvær.

- Vi vil merke en gradvis stigning av temparaturen, og den vil nå sitt høyeste på fredag eller lørdag, sier han.

Siste sommerdag Varme sommerdager som dette skjer ikke hvert år. Meteorolog i StormGeo, Stig-Arild Fagerli, tviler sterkt på at dette vil skje flere ganger i løpet av høsten.

- Det vil ikke komme tilbake de nærmeste ti dagene, og etter det minker sjansen betrakelig, sier han.

Sola er på sitt sterkeste med 855 watt per kvadratmeter 22. juni. Nå er sola 40 prosent svakere.

- Man trenger ikke beskytte huden med mindre man har svært følsom hud, sier Eriksen.

Ifølge Eriksen kan vestlandet kan få «indian summer», et uttryk brukt om vind fra høyden blir presset ned. Da komprimeres lufta, og temperaturen stiger.

Surt i nord Nord-Norge får ikke nyte godt av de sydlige vindene. Lufta vil ikke nå lenger enn midt-Norge, og tempraturene vil ikke komme opp i mer enn tolv grader.

- Nord for midt-Norge vil lufta komme inn fra havet og da blir det varierende vær. Men totalt sett vil fredagen og lørdagen være de beste dagene for hele landet, sier Fagerli.

Han mener også at det vil være «ganske kraftige» lavtrykk nord for Trondheim inntil fredag. Vestlandet vil være heldigere med temperaturen, selv om det også her vil være en varierende værtype.

- Sørlige deler av vestlandet vil få opp mot 18 grader, mener Eriksen.

Ikke hæler i taket Selv om folk flest jubler av nyheten om godt vær, er det ikke interessant for meteorologene.

- Det er hyggelig med fint vær, og vi mottar det med et stort smil. Men vi vil ha mer utfordring, vi liker uvær best. Det er det som er interessant, sier Eriksen i  Meteorologisk Institutt.

Sjøen vil ikke bli påvirket av lufttemperaturen. Den blir bare påvirket av stråling fra sola.  

- Jeg er ikke sikker på om man burde dra fram badebuksa. Det som er sikkert er at det vil bli en oppkvikker, sier Fagerli.