REGN: Knallsommeren begynner å avta noe. Selv om det vil holde seg relativt varmt, vil det etterlengtede regnet endelig komme til helga. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
REGN: Knallsommeren begynner å avta noe. Selv om det vil holde seg relativt varmt, vil det etterlengtede regnet endelig komme til helga. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Været

Sydenvarmen forsvinner - til helga kommer regnet

Lørdag kan det komme opp mot 50 millimeter regn noen steder.

Etter ukevis med knallvær og høye temperaturer, ser det ut til at det blir mer normale temperaturer og variert vær framover.

Knallværet har også medført ekstremtørke og skogbranner. For bønder og brannmenn er nok det aller viktigste regnet som nå varsles.

Bygenedbør

- Østafjells får først noen dager til med sol og høye temperaturer, sier Eldbjørg Moxnes, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Ifølge Moxnes kan fredag bli en ganske varm dag mange steder, muligens årets varmeste. Deretter synker temperaturene noe på lørdagen og regnbygene gjør sin anmarsj.

- Det er snakk om bygenedbør, så det vil variere hvor mye som kommer hvor. De fleste vil nok få en del byger, sier Moxnes.

Det vil bli store lokale forskjeller, men hun forteller at noen vil få rundt 20-40 millimeter totalt gjennom helga.

Det er litt variasjoner i prognosene, men utover neste uke ser det ut som vi går inn i en periode med litt lavere temperaturer.

- Det er fortsatt over 20 grader på dagtid på de varmeste stedene. Det vil bli litt vekslende nedbør av og til. Det vil bli litt annet vær enn det vi har hatt i det siste, sier Moxnes.

Vekslende vær

Vestlandet har fått en del nedbør det siste døgnet. Noen steder har fått opp mot 40 millimeter, andre steder rundt 10-20 millimeter, forteller meteorologen.

- Nedbøren skal etter hvert gi seg, så blir det noen tørre dager med høyere temperatur innover helga. Fra lørdagen kan det komme noen regnbyger igjen, sier hun.

Fra neste uke vil også Vestlandet få lavere temperaturer og vekslende vær.

Når det kommer til Midt-Norge og Trøndelag, så skal Vestlandets nedbør passere forbi, og gi litt nedbør i dag.

- Fra i morgen blir det ganske fint i Møre og Romsdal og Trøndelag, med sol og høye temperaturer. Det ser ut til å vare til og med lørdag. Det kan komme noen byger på søndagen, sier Moxnes.

Helgas værvinner

For Nord-Norges del tar det litt lengre tid før godværet kommer. Fra fredag blir det en del høye temperaturer og sol.

- Nord-Norge blir værvinneren i helga, der blir det tørrest og mest sol. Store deler av søndagen vil det også være gode temperaturer. Det vil bli over 25 grader mange steder, sier Moxnes.

Det vil komme litt nedbør utover søndagen. Til uka vil det bli noen dager med oppholdsvær og noen med skiftende nedbør. Men de gode temperaturene ser ut til å holde seg i Nord-Norge, med rundt 20 grader.

Regnet vil hjelpe

Moxnes forteller at det ser ut som sydenvarmen er over for en periode.

- Nå begynner vi å nærme oss august, hvor det etter hvert vil bli kortere dager og litt kjøligere. Men man skal ikke se bort ifra at det kan være ganske varmt i august også.

- Det vil bli litt mer normale temperaturer for de fleste, konkluderer hun med.

TØRKE: Fraværet av regn har skapt krisetilstander i det norske landbruket. For melkebonde Jon Herman Wold-Hansen er det tungt å se at én sesong truer hele livsverket. Samtidig ber landbruks- og matminister Jon Georg Dale bøndene om å samarbeide for å komme seg gjennom krisa. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Den voldsomme tørken som har rammet Sør-Norge, er så langt blitt erklært som den verste siden 1947. Ifølge eksperter ligger rekorden an til å bli slått. Tørken har spesielt påvirket bøndene, men det har også ført til en rekke skogbranner.

Moxnes forteller at på de stedene det vil regne mest, vil det begynne å hjelpe.

- Alt hjelper. Men det vil fortsatt være litt tørke ut denne perioden. Vi må ha mer påfyll hvis det skal hjelpe på.

Kritisk fôrsituasjon

Regnet er etterlengtet for bøndene, spesielt på Sør- og Østlandet, som er rammet av tørke og mangel på fôr til dyrene sine.

Fagkoordinator for grovfôr Ragnhild Borchsenius i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) mener likevel at mye av skaden allerede har skjedd, og at regnet som kommer nå trolig ikke vil gi noen vesentlig bedring for bøndene.

- Det er kjempebra at det kommer regn, men mengdene som er meldt hjelper ikke mye på det som nå er en kritisk fôrsituasjon. Veldig mange bønder vil fremdeles ha behov for å kjøpe inn fôr, sier Borchsenius til NTB.

Høytrykk

Også meteorolog Camilla Albertsen ved Storm Geo forteller at det vil bli en del regn til helga.

- I dag ligger det en front som gir noe nedbør i området fra Nord-Norge og sørover. Det regner også litt i Midt-Norge, indre deler av Østlandet, langt nord i Hedmark og sør i Trøndelag. Det har også vært noen tordenbyger i indre strøk av Sør-Trøndelag.

Lenger sør i landet har det vært nokså fint vær i dag. I morgen vil fronten trekke videre østover, og et høytrykk vil bygge seg over landet vårt.

- Torsdag vil bli en fin dag de fleste steder, til og med helt opp til Bodø. Videre nordover vil det bli litt regnbyger. Høytrykket holder seg over landet vårt også fredag, før det beveger seg litt nordover.

- Ikke gitt seg enda

Albertsen melder også om at fredag ser ut til å bli den varmeste dagen.

- Det blir rundt 30 grader på Vestlandet og mellom 30-35 grader Østafjells. Så vil temperaturen synke litt til helga, men det blir fortsatt varmt med 20-25 grader Østafjells. På Vestlandet vil det også være varmt i helga.

Det ser ut til at det vil holde seg relativt varmt også videre utover neste uke.

- Temperaturen vil nok gå litt ned mot slutten av uka, men så tror jeg de stiger opp igjen. Varmen har nok ikke gitt seg enda, sier Albertsen.

50 millimeter regn

Lørdag vil vi få noe nedbør i sør. Da kommer det et bygeområde fra Sør-Sverige inn over Østlandet og Sørlandet. Det vil nå indre strøk på Vestlandet. I dette bygeområdet blir det relativt kraftige regnbyger med stor fare for torden.

- Utpå lørdag kveld kommer det inn en annen front med nedbør innenfor Sørlandet og Vestlandet. Denne trekker seg nordover i løpet av natt til søndag, og det blir nedbør over hele Sør-Norge og nordover til omtrent Nordland og Troms. Fronten svekkes tidlig neste uke, forteller Albertsen.

Lørdag kan det komme opp i 50 millimeter regn på det meste i indre Østlandet.

- Det vil bli variabelt bygeregn, men det er nok etterlengta for mange, sier Albertsen.