Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sydney røyklagt av voldsom skogbrann

- Hold dere innendørs, lyder advarselen fra helsemyndighetene.

TÅKELAGT: Myndighetene oppfordrer folk til å begrense den fysiske aktiviteten torsdag, men ikke alle tar den oppfordringen. Foto: AP Photo / Rick Rycroft / NTB scanpix
TÅKELAGT: Myndighetene oppfordrer folk til å begrense den fysiske aktiviteten torsdag, men ikke alle tar den oppfordringen. Foto: AP Photo / Rick Rycroft / NTB scanpix Vis mer

Torsdag morgen våknet beboerne i Sydney opp til røyk fra flere store skogbranner, som har tåkelagt Australias største by, skriver BBC.

Helsemyndighetene advarer om at luftkvaliteten nå overgår «farlige nivåer», og noen innbyggere tok torsdag morgen på seg ansiktsmasker.

Hold dere innendørs

Luftforurensingen skal være spesielt ille i sentrum og i de nordlige forstedene.

- Røyken er ventet å vedvare i flere dager, lyder advarselen fra en statlig skogvarslingstjeneste.

Luftforurensingen fra skogbrannene er så ille at helsemyndighetene oppfordrer folk, spesielt personer som har astma og andre helseproblemer, til å holde seg innendørs og redusere fysisk aktivitet.

Også i byen Adelaide er det torsdag morgen dårlig luft, og de samme rådene gis der: Hold deg innendørs og begrens aktiviteten.

Dette er andre gangen denne uka at folk blir bedt om å holde seg innendørs på grunn av giftig røyk.

KATASTROFEBRANNER: Så langt er 3 døde, og over 100 personer skal være skadd i skogbranner i Australia. Slik beskriver norske Nora situasjonen i Mudgee. Reporter: Silje Vemøy. Video: privat, CNN og AP Vis mer

Andre gangen på ei uke

Også tirsdag var luftkvaliteten svært dårlig i Sydney. Da var luftkvaliteten oppe på 300-400 på luftkvalitetsindeksen. Luftkvaliteten er regnet som god når den er under 66 på den sammen indeksen, ifølge The Sydney Morning Herald.

For folk flest vil ikke røyken gi alvorlige symptomer, men føre til såre øyne, nese og hals, opplyste helsemyndighetene tidligere denne uka.

Røyken kommer fra noen voldsomme skogbranner som herjer i flere regioner i delstaten New South Wales.

Torsdagens røyk kommer fra rundt 50 skogbranner nord i New South Wales.

Meteorologene sier at røyken vil fortsette å blåse inn over Sydney gjennom hele torsdagen. Ikke før fredag ettermiddag er røyken ventet å lette, skriver The Sydney Morning Herald.

Brannene har pågått i nesten to uker. Skogbranner er i seg selv ikke så uvanlig i Australias sommermåneder, men brannene som pågår er uvanlig store så tidlig i sesongen, som følge av høye temperaturer.

Katastrofealarm

De fleste av brannene pågår i et område nord for Sydney og langs kysten nordover i delstatene New South Wales og Queensland.

Torsdag er faren aller størst i Victoria, helt sør i landet, og i South Australia. I Victoria har myndighetene slått katastrofealarm for første gang på et tiår.

De oppfordret onsdag beboere helt nord i delstaten til å evakuere umiddelbart.

- Ikke vær der. Om det begynner å brenne så vil dere ikke overleve, sa den lokale brannsjefen Steve Warrington til avisa The Age.

Skogbrannene i New South Wales har ødelagt om lag 2,5 millioner dekar med jordbruksområdet og utmark de siste ukene.

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media