Sydpol-base evakuert etter fylleslagsmål

Julefeiringen gikk over styr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To menn måtte evakueres ut fra den amerikanske Sydpol-basen Amundsen-Scott etter det som betegnes som et «julefylleslagsmål», melder The Guardians nettutgave.

De to ble først hentet av et Hercules-fly fra det amerikanske luftforsvaret og brakt til McMurdo-basenRoss Island, men den ene mannens skader var såpass alvorlige at han måtte flys videre til sykehus i Christchurch på New Zealand.

På det newzealandske sykehuset ble det konstatert at mannen, som skal være den angrepne part i slagsmålet, hadde brukket kjeven.

Bakgrunnen for slåssingen er ikke klarlagt, men ubekreftede meldinger går ut på at de to sloss om en kvinne, melder The Ages nettutgave.

Den angivelige angriperen er nå fløyet hjem til USA og har fått sparken fra selskapet Raytheon Polar, hvor også offeret jobber. Selskapet er en av de største kontraktørene for det amerikanske forsvaret, og de to kamphanene hadde støttefunksjoner på basen.

Amundsen-Scott er oppkalt etter nordmannen Roald Amundsen og briten Robert F. Scott, henholdsvis første og andre ekspedisjonsleder på Sydpolen. Amundsen vant kappløpet til polen, mens Scott frøs i hjel på tilbakeveien, i mars 1912.

Basen, som brukes til en rekke forskjellige vitenskapelige aktiviteter, er for tida under ombygging med en prislapp på over 800 millioner kroner.

Evakueringer med fly fra Antarktis forekommer sjelden, og regningen for transporten kan beløpe seg til godt over en million kroner.

UNDER OMBYGGING: Amundsen-Scott-basen på Sydpolen er for tida delvis en byggeplass på grunn av en ombygging som koster over 800 millioner kroner. Foto: DEBORAH ZABARENKO/REUTERS/SCANPIX
UNDER OMBYGGING: Amundsen-Scott-basen på Sydpolen er for tida delvis en byggeplass på grunn av en ombygging som koster over 800 millioner kroner. Foto: DEBORAH ZABARENKO/REUTERS/SCANPIX Vis mer
Sydpol-base evakuert etter fylleslagsmål