Sydpolfarere i mål

Stavanger: Rolf Bae (26) og Eirik Sønneland (25) fra Stavanger nådde den amerikanske McMurdo-basen søndag morgen. På 105 dager har de dermed gjennomført verdens lengste skitur uten etterforsyninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omkring 3500 km har de to tilbakelagt siden de forlot den norske Trollbasen på den andre siden av kontinentet 21. oktober i fjor.

På veien ble de også de yngste som er gått på ski til Sydpolen, forteller Stein P. Aasheim, som har tatt på seg oppgaven som pressekontakt for de to.

De to brukte først 60 dager på de 2000 km fra Trollbasen til Sydpolen. Deretter 45 dager på de siste 1500 km ut til kysten på den andre siden.

Uvanlig lite vind på den siste etappen ga dem små muligheter til å benytte seilene som de hadde basert seg på. Fra å være oppe i dagsetapper på over 200 km, sank tempoet til tretti kilometer om dagen. Likevel hadde de igjen proviant og brensel for tre uker da de vandret inn på McMurdo-basen tidlig søndag morgen.

- Det var som en litt lang påsketur. Det mest dramatiske var at klokkereimen til Eirik røk, kunne Rolf Bae fortelle på den første telefonen hjem. Dessuten måtte han innrømme at de hadde brukket antennen på orbcomm-kommunikasjonen under nedstigningen fra innlandsplatået til havisen. Det var derfor ingen som hadde hørt livstegn fra ekspedisjonen siden 9. januar.

Mannskapet på McMurdo-basen trodde at de to hadde landet med et helikopter fra et av cruiseskipene utenfor - ettersom de virket så uanfektet og bar så lite preg av milene de hadde tilbakelagt.

(NTB)