Sydvaranger Gruve må stanse ulovlig kjemikaliebruk

Klima- og forurensningsdirektoratet har beordret Sydvaranger til å stanse bruken av kjemikaliet Magnafloc.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Sydvaranger Gruve i Kirkenes må stanse bruken av et kjemikalie som ikke er blitt testet i samsvar med forurensningslovens krav.

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) avdekket tidligere i år ved en uanmeldt kontroll at hjørnesteinsbedriften i Kirkenes ikke kunne dokumentere at bruken av et kjemikalie var i samsvar med kravene.

Kjemikaliet Magnafloc er et flokkuleringsmiddel som binder svært små partikler i vann sammen til større partikler slik at partiklene felles ut. Jernmalmbedriften må bruke store mengder ferskvann i produksjonen. Bruken av slike kjemikalier gjør at vannet kan resirkuleres. Klif har nå satt en stopper for det.

Bedriften kunne ikke dokumentere at kjemikaliet var testet i samsvar med kravene i tillatelsen eller at bedriften på andre måter hadde tilstrekkelig kunnskap om miljøegenskapene da kjemikaliet ble tatt i bruk, opplyser Klif.

SYDVARANGER GRUVE: Nedlagt i 1997, i drift igjen fra 2009. Foto: Mette Randem
SYDVARANGER GRUVE: Nedlagt i 1997, i drift igjen fra 2009. Foto: Mette Randem Vis mer

Sydvaranger Gruve har forklart at ulike forekomster av jernmalm har gjort det nødvendig å ta i bruk andre flokkuleringskjemikalier enn det som lå til grunn da bedriften søkte om tillatelse fra Klif. Men Klif mener at kjemikaliet Magnafloc er et dårligere alternativ enn det middelet som tillatelsen opprinnelig var basert på. Klif mener at bruken av Magnafloc er ulovlig fordi det ikke har vært omfattet av tillatelsen.

Innen to uker må Sydvaranger Gruve stanse bruken av Magnafloc.

Sydvaranger opplyser at bedriften senere denne uken skal møte Klif.
(NTB)