Syfilis-alarm

Helsemyndighetene er i alarmberedskap etter at 16 tilfeller av syfilis er registrert blant homofile menn i Oslo. Også bifile kan være smittet. I løpet av gårsdagen meldte flere menn med syfilis-utbrudd seg på Olafia-klinikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Må tas på alvor

Fakta om syfilis

- Mange gifte menn er innom her

Folkehelsa tror at hovedstadens tre sauna-klubber sprer syfilis, en sykdom de fleste trodde var utryddet. Sauna-klubbene har opptil 300 mannlige gjester hver kveld. I saunaen er oralsex uten kondom utbredt, og nå ser ikke helsemyndighetene annen råd enn å gå ut med advarsler.

- Syfilis ser ut til å spre seg med rekordfart i dette miljøet, sier rådgiver ved Folkehelsa, Øivind Nilsen, til Dagbladet.

Også gifte

Det er ikke bare homoseksuelle menn som oppsøker sauna-miljøet. Slike miljøer virker også som en magnet på bifile, hvorav mange også er gifte menn. Her kan de utfolde seg, samtidig som behovet for anonymitet bevares. Hvor mange de er, vet ingen. Det finnes ikke gode tall på dette, opplyser Folkehelsa.

Tre stadier

- Syfilis utvikler seg i tre stadier. I første stadium er hovne lymfekjertler, sår i munnen, på leppene eller på penis vanlige symptomer. Munnsårene kan til forveksling likne på vanlige forkjølelsessår og leger seg selv. Men mange merker lite til symptomene i denne fasen, sier Nilsen.

Syfilis behandles med penicillin. To sprøyter i baken holder i sykdommens første fase.

Uten behandling er pasienten etter to måneder over i stadium to. Symptomer er utslett, feber, tretthet, håravfall og små sår på penis. Symptomene forsvinner av seg selv. Men ubehandlet går sykdommen sin gang.

Etter fem til ti års ulmende dvale kommer de alvorlige seinskadene i stadium tre. Dette er hjertetrøbbel og slitasje på sentralnervesystem og psyke.

Krisemøte

I går ble det avholdt krisemøte på Ullevål sykehus. Både smittevernoverlege Terje Hoel, representanter fra Folkehelsa, Olafiaklinikken og Helseutvalget for homofile, møtte på kort varsel.

-Vi utelukker ikke at flere hundre er involvert, sier Nilsen.Mørket anonymiserer. Å finne smitte-kilden er ofte vanskelig, sier Terje Hoel.

HYGIENE: På Club Hercules er alle avlukkene utstyrt med kondomer, tørkepapir og rensemidler.