Syfilis-infisert blod i blodbanken

37 personer kan være smittet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blodbanken ved Ullevål universitetssykehus har i en årrekke sendt ut blod fra en syfilissmittet blodgiver, melder bt.no.

Mannen ga første gang blod i 1993. Først 14 år senere, da mannen meldte seg som blodgiver i Drammen, ble det oppdaget at han var smittet av syfilis.

- Vedkommende har gitt blod hos oss siden 1993. Den gang ble han testet for syfilis og var negativ. Han har altså gitt blod hos oss i 13 år. Men i månedskiftet september/ august så byttet han til Drammen sykehus, og begynte å gi blod der. Da han ble testet på nytt der, oppdaget man at han hadde syfilisinfisert blod, sier avdelingsleder Elisabeth Rosvold ved Blodbanken i Oslo til Dagbladet.no.

37 personer har mottatt blod

I alt har  mannen gitt blod 30 ganger siden 1993. Totalt skal det være 37 personer som har mottatt blod fra ham. Etter det bt.no kjenner til, skal blodet bare være brukt ved sykehus i Oslo. Det vil si Ullevål, Aker, Rikshospitalet og Radiumhospitalet.

Sjansen for at noen er blitt smittet av mannens blod, er liten, mener Rosvold.

- Smittefaren er ikke stor. Viruset går gjerne til grunne når det når blodet står kaldt. Blodet står som oftest lagret en god stund før det brukes på pasienten, og da vil som oftest viruset dø. Men det er en mikroskopisk sjanse til stede for at noen kan ha blitt smittet, sier hun.Alle prosedyrer fulgt
Rosvold sier til Dagbladet.no at alle prosedyrer for behandling av blod er fulgt.

Foto: Tom E. Østhuus
Foto: Tom E. Østhuus Vis mer

- Vi følger retningslinjene fra Sosial- og helsedirektoratet. Syfilis er ganske sjeldent i Norge, derfor så sjekkes det bare for dette når blodgiveren kommer første gang. Etter dette går det på tillit, sier hun.

- Kunne dette ha skedd hvis blodgiveren hadde fulgt alle retningslinjene for blodgivere?

- Sannsynligvis ikke, men det går ikke an å garantere at det ikke kan skje, likevel, sier hun.

Myndighetene ikke informert

Blodbanken i Oslo skal ifølge Aftenposten.no ha kjent til saken siden månedskiftet 18. september, men Ullevål har ikke informert myndighetene før bt.no tok kontakt i går.

- Det er en alvorlig hendelse at det er smittestoff i blod som gis. Vi vil gå grundig inn i dette for å se om rutiner er fulgt, og for å forsikre oss om at vi gjør det vi kan for å spore opp disse personene, sier direktør Bjørn-Inge Larsen i Helse- og sosialdirektoratet.

Ledelsen i direktoratet sitter i møte i ettermiddag om saken.

Blodbanken i Oslo vil likevel nå teste alle sine blodgivere for å slå fast at dette bare er et engangstilfelle.

Kan bli sinnsyk

Ifølge lommelegen.no er syfilis svært sjeldent i Norge. Folkehelseinstituttet registrerte i fjor 65 nye tilfeller av sykdommen.  

Symptomene er hos en rødlig fortykning på forhuden hos menn og en tilsvarende fortykning på kjønnsleppene eller i livmorhalsen hos kvinner. Fortykningen utvikler seg etter hvert til et sår.

Etter mellom 3 til 30 år kan imidlertid syfilissmitten utvikle seg og føre til forandinger i hud, hjerte og hjerne. Ved forandinger i hjernen kan man bli sinnsyk.

Det er særlig godt voksne menn, og spesielt homofile menn som pådrar seg disse sykdommene, mens blant kvinner og ungdom er forekomsten svært lav.