Syfilis-infisert blod i blodbanken

37 personer kan være smittet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Blodbanken ved Ullevål universitetssykehus har i en årrekke sendt ut blod fra en syfilissmittet blodgiver, melder bt.no.

Mannen ga første gang blod i 1993. Først 14 år senere, da mannen meldte seg som blodgiver i Drammen, ble det oppdaget at han var smittet av syfilis.

- Vedkommende har gitt blod hos oss siden 1993. Den gang ble han testet for syfilis og var negativ. Han har altså gitt blod hos oss i 13 år. Men i månedskiftet september/ august så byttet han til Drammen sykehus, og begynte å gi blod der. Da han ble testet på nytt der, oppdaget man at han hadde syfilisinfisert blod, sier avdelingsleder Elisabeth Rosvold ved Blodbanken i Oslo til Dagbladet.no.

37 personer har mottatt blod

I alt har  mannen gitt blod 30 ganger siden 1993. Totalt skal det være 37 personer som har mottatt blod fra ham. Etter det bt.no kjenner til, skal blodet bare være brukt ved sykehus i Oslo. Det vil si Ullevål, Aker, Rikshospitalet og Radiumhospitalet.

Sjansen for at noen er blitt smittet av mannens blod, er liten, mener Rosvold.

- Smittefaren er ikke stor. Viruset går gjerne til grunne når det når blodet står kaldt. Blodet står som oftest lagret en god stund før det brukes på pasienten, og da vil som oftest viruset dø. Men det er en mikroskopisk sjanse til stede for at noen kan ha blitt smittet, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer