Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Syfilisepidemi skyldes norske vikinger

Britiske arkeologer skylder på norske vikinger for å forklare en mystisk syfilisepidemi i England 150 år før sykdommen ble vanlig i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arkeologer fra universitetene i Oxford og Sheffield har ifølge den britiske avisen The Independent funnet beviser for at flere engelske byer, deriblant York og London, ble rammet av en alvorlig syfilisepidemi så tidlig som i 1340.

Fram til nå har det vært antatt at det var Christofer Columbus og hans menn som brakte sykdommen til Europa etter sine første besøk på det amerikanske kontinentet i 1493. Flere arkeologiske funn har vist at syfilis var en vanlig sykdom blant de innfødte i Amerika. Selv om Columbus fortsatt får den tvilsomme æren for å ha forårsaket epidemien i Europa i tiden etter at han kom tilbake, ser det nå altså ut til at det er vikingene som først introduserte ondartet syfilis til Europa.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media