Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syk 11-åring sendt hjem med valium

Den psykisk syke gutten fikk ingen hjelp av helsevesenet i Haugesund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En familie i Haugesund fikk et sjokkartet møte med byens helsevesen  forrige helg.

I stedet for å få hjelp til sin psykisk syke gutt (11), fikk familien en resept på valium - og beskjed om å komme tilbake i kontortida på mandag.

- Det er helt ubeskrivelig å oppleve å ikke få hjelp til en elleve år gammel gutt. Det går ikke an å løse dette med dop, sier 11-åringens morfar til Haugesunds Avis.

Ingen hjelp

Den elleve år gamle gutten har slitt med aggresjonsproblemer og utagerende oppførsel i hele høst. Forrige lørdag ble han akutt syk. 11-åringen slo, fektet og bet, og prøvde å skade seg selv.

Guttens mor, morfar og stebestemor tok 11-åringen med til Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUP) i Haugesund i håp om å få hjelp.

Der ble gutten henvist til byens legevakt.

- At de to ansatte på BUP hadde hjerte til å se på denne syke gutten, uten å ta imot ham, det skjønner vi ikke, sier bestefaren til avisa.

Runddans

Familien dro til legevakten med det sterkt utagerende barnet. Der var det èn times ventetid, noe familien ikke turte å utsette 11-åringen for.

Familien dro i stedet til voksenpsykiatrisk avdeling ved sykehuset i Haugesund. Vakthavende psykiater ble tilkalt, men kunne ikke gi gutten hjelp.

Den fortvilte familien fikk nok en gang beskjed om å dra til legevakten. I stedet henvendte de seg til politiet i Haugesund.

Politiets eneste tilbud var ei glattcelle. En polititjenestemann fikk imidlertid ordnet det så familien fikk komme til legevakten via en bakvei.

Sendt hjem med valium

Men heller ikke her skulle 11-åringen få hjelp. Legevakten tok kontakt med vakthavende lege ved BUP.

Svaret derfra var at legevakten skulle skrive ut valium til 11-åringen inntil mandag. Da skulle gutten få hjelp.

Ifølge bestefaren fikk gutten den beroligende medisinen på lørdag ettermiddag. Fram til mandag var han sløv og døsig.

- Vi må ikke bli syk om kvelden, for da er det stengt. Og vi må i alle fall ikke bli syk i helgen. Da er det bare dop å få, sier en bitter morfar i et intervju med TV2 Nyhetene.

- Uhørt

Politiet i Haugesund retter skarp kritikk mot byens psykiske helsevern i etterkant av hendelsen.

- Det er uhørt at vi må inn på banen i det hele tatt. At ikke psykiatrien i det minste kan gi hjelp til et barn, sier fungerende politimester Odd Inge Haavesen ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til TV2.

Ledelsen ved Helse Fonna medgir at de ikke har noe sengetilbud til psykisk syke under 13 år.

SENDT HJEM MED VALIUM: En 11 år gammel gutt ble avvist av helsevesenet da han ble akutt syk forrige helg.