Syk Assad må vente med å dø

DAMASKUS (Dagbladet): Syrias president og diktator Hafez al-Assad (67) har et problem. Han ønsker sin sønn Bashar som etterfølger, men sønnen er for ung for å bli Syrias president. Derfor bør den aldrende og syke al-Assad holde seg i live i fem år til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bashar al-Assad er 35 år gammel. Ifølge grunnloven må man være 40 år for å bli valgt til president i Syria.

Hafez al-Assad har sittet ved makten siden han gjennomførte et kupp i 1970. Egentlig hadde han utpekt sin eldste sønn Basil til arving og etterfølger.

Da Basil, som elsket raske biler, døde i en bilulykke i 1994, ble faren sønderknust. Kort etter hentet han sin andre sønn Bashar, som er utdannet lege, hjem fra utlandet.

Da jeg besøkte Syria første gang omkring 1980, var landet oversvømmet med bilder av Hafez al-Assad. Ti år seinere figurerte Basil sammen med faren på minst like mange bilder. Nå er det bilder av Hafez og begge sønnene som slår imot en overalt. «Faderen, sønnen og den hellige ånd,» sier noen modige syrere.

I fjor høst ble Bashar forfremmet til oberstløytnant og sjef for republikanergarden. Han har også ansvaret for det som skjer i Syrias vasallstat Libanon og leder an i kampen mot korrupsjonen. I den siste tida har Bashar også kommet på banen på den økonomiske sektoren - for å liberalisere Syrias økonomi.

Minoritet

Hafez al-Assad tilhører den religiøse minoriteten alawittene, som bare utgjør ti prosent av Syrias befolkning. Alawittene er ikke anerkjent som en del av den islamske familie, men Hafez al-Assad har fått flere religiøse ledere til å erklære ham som god muslim.
Det er sunni-muslimene som utgjør det store flertall i Syria. Al-Assad har imidlertid klart å plassere alawitter i de fleste viktige militære posisjoner. Det er en av grunnene til at han kan holde seg ved makten.

Selv om Hafez al-Assad får 99,8 prosent av stemmene hver gang han stiller til valg som president, var sønnen Basil mer populær. Enkelte syrere hevder at de elsket Basil - og forlanger å blir trodd på det. Bashar har foreløpig ikke oppnådd samme posisjon, men mange tar det for gitt at han med tida kommer til å overta etter faren.

Syk, men i god form

Hafez al-Assad skal lide av en alvorlig blodsykdom. I tillegg har han dårlig hjerte og sukkersyke. Men «løven» som etternavnet hans betyr, er fremdeles i overraskende god form som «syrernes konge». Når han møter vestlige ledere i forbindelse med den haltende fredsprosessen i Midtøsten, imponerer han de fleste av dem, med sin innsikt, ro og analytiske evner.

Hafez al-Assad kan forandre grunnloven for å sikre at Bashar skal overta makten. Når han ennå ikke har gjort det, tyder mye på at han er redd for å provosere for mye. Han kan også utpeke en midlertidig etterfølger, men det kan være dristig. Den mest naturlige til å ta over, en visepresident Abd al-Halim Khaddam, men han nøyer seg neppe med å være en overgangsfigur. Dermed kan det være duket for en framtidig maktkamp i Syria.