Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syk av falske alarmer: Ambulansen rykket ut 900 ganger til samme person

Ambulansetjenesten maktesløs overfor telefonterroren.

PÅKJENNING: Alvik Ståle Svindland, ambulansesjåfør i Flekkefjord, ble sykmeldt denne uka. Han forteller at det delvis er på grunn av alle feiloppringningene til ambulansen. Foto: Kristen Munksgaard, Avisen Agder
PÅKJENNING: Alvik Ståle Svindland, ambulansesjåfør i Flekkefjord, ble sykmeldt denne uka. Han forteller at det delvis er på grunn av alle feiloppringningene til ambulansen. Foto: Kristen Munksgaard, Avisen Agder Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I snart tre år har ambulanse fra Flekkefjord og Sirdal rykket ut flere hundre ganger i året på grunn av det som synes å være falske telefoner fra én enkelt person i en kommune i Rogaland.

Verken Sørlandet sykehus, kommunen eller distriktspsykiatrisk senter har klart å ordne opp i problemet.

- Det er en del kolleger som sliter nå. Når man prøver å gjøre en meningsfull jobb, så er dette slitsomt, sier Alvik Ståle Svindland, ambulansesjåfør i Flekkefjord til Dagbladet.

Svindland ble sykmeldt denne uka. Han forteller at han delvis er sykmeldt grunnet alle de falske telefonene som ambulansene rykker ut på.

- Det er en uholdbar situasjon vi er i. Det er trist og en veldig stor påkjenning psykisk. Det går selvfølgelig også ut over arbeidsmiljøet, sier Svindland.

- Få ganger personen har behov for ambulanse

- Når det blir over 20 feilutrykninger i løpet av en helg og når du vet du må rykke ut til noen du har vært hos så mange ganger før, så er ikke arbeidet meningsfylt lenger. Det går ut over beredskapen, sier han.

Stortingsrepresentant Gisle Meininger Saudland (Frp) fra Flekkefjord har, ifølge NRK, stilt skriftlig spørsmål til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

- Jeg forventer ikke en fiks ferdig oppskrift, men at han kommer med løsninger på hvordan man kan håndtere det, sier han til NRK.

NRK meldte i 2017 at personen ringte nødnummeret til akuttmedisinsk sentral på Sørlandet 290 ganger i 2016. Ambulansen rykket ut 287 ganger fra Flekkefjord, Sirdal og andre sørlandskommuner.

Per Engstrand, fagdirektør ved Sørlandet sykehus, opplyser til Dagbladet at antall oppringninger i 2018 er «vedvarende, samme omfang som fra foregående år». Det vil si at ambulansen har rykket ut til personen som ringer opp mot 900 ganger i løpet av tre år.

Forrige helg rykket Svindland og kollegaene ut på mellom 15–20 slike AMK-oppringninger, ifølge Avisen Agder.

- Det er nok få ganger pasienten har virkelig behov for ambulansen, uttalte Hallvard Kile, seniorrådgiver hos Fylkeslegen i Aust- og Vest-Agder til NRK i 2017.

- Pengene renner ut

- Det er ekstremt galt. Det er utrolig tøft. Jeg er forundret over at ledelsen ikke har gjort noe for lenge siden. Jeg håper inderlig at det skjer noe snart. Pengene renner ut her. Sørlandet sykehus har forsøkt å spare inn mest mulig de siste åra, men dette er ikke mye til sparing, sier Svindland.

Konstituert rådmann og brannsjef i kommunen hvor innringeren bor, John Skåland, har tidligere fortalt Dagbladet at også folk i kommunen er oppgitt.

Som brannsjef i kommunen har han, siden ambulansetjenesten ble nedlagt for noen år siden, vært en av seks personer i brannvesenet som har rykket ut som «first responder» til hjertestans, store blødninger og andre akutte hendelser.

Han har tilbudt seg å hjelpe ambulansen, men fikk nei fra fylkeslegen.

Mange forslag

- Jeg tror vi har funnet en måte å håndtere det på. Vi kunne ikke la dette fortsette, sier Engstrand til Dagbladet.

- Men det har gått nesten tre år. Tidligere brannsjef har også tilbudt seg å rykke ut til denne personen for å hjelpe ambulansen. Hvorfor har dere ikke gjort noe med dette før?

- Det har vært mange forslag gjennom tidene, men vi må finne en egen ordning for denne pasienten, sier Engstrand.

Engstrand opplyser at sykehuset med råd fra flere aktører nå har tegnet en skisse for hvordan problemet med oppringningene til ambulansen kan løses.

- Utfordringen for oss er hvordan vi skal håndtere dette. Problemstillingen har vært at personen har oppgitt symptomer slik at vi må sende ut ambulanse. Det har gjort det vanskelig å avvike fra kriteriene, sier Engstrand.

- Hva tenker du om slitasjen dette har på ambulansearbeiderne?

- Ambulansetjenesten skal ivareta behovet for utrykninger og transport for hele befolkningen i området. Dette klarer vi, men hvis det oppleves at ressursene brukes feil over lang tid, vil det være belastende for dem som jobber i tjenesten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!