Flått

Syk av flåttbitt: - Fullstendig utmattet

Det ene bittet gjorde Aleksander Fredriksen (33) så syk at han måtte være hjemme fra jobb i flere måneder.

ALVORLIG SYK: Selv om Aleksander Fredriksen synes situasjonen var skremmende, kommer han fortsatt til å gå på tur i skogen. Foto: Privat
ALVORLIG SYK: Selv om Aleksander Fredriksen synes situasjonen var skremmende, kommer han fortsatt til å gå på tur i skogen. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Jeg ble lagt inn med en gang, og sov 22 timer i døgnet de første dagene på sykehuset, sier Aleksander Fredriksen til Dagbladet.

I fjor var han og barna hans på skogstur like ved der de bor i Porsgrunn. Familien bor i et område med mye flått, og han sjekket både seg selv og barna da de var hjemme igjen fra turen.

Alle tre hadde flått på seg, men disse ble fjernet med en gang. Fredriksen tenkte ikke noe mer over det, før det hadde gått ei uke og han fikk kraftig influensa.

- Vanligvis pleier det å gå over etter et par dager, men etter at jeg hadde det i en hel uke så begynte jeg å tenke på flåtten, forteller Fredriksen.

Saken ble først omtalt i Telemarksavisa.

Bedt om å være tålmodig

33-åringen oppsøkte legevakten og fortalte at han trodde det kunne være skogflåtten cefalitt - Tick Born Encephalitis (TBE), et virus som kan overføres umiddelbart etter et flåttbitt.

En kollega av Fredriksen fikk nemlig dette viruset for noen år tilbake, og det var slik han selv fikk vite om det.

- Jeg fikk beskjed om at TBE-virus var lite sannsynlig, og at det jeg hadde kom til å gå over av seg selv, sier Fredriksen.

Og det gjorde det, men etter tre uker så 33-åringen seg nødt til å oppsøke fastlegen på grunn av en følelse av utmattelse. Han forteller også at han fikk omgangssyke, høy feber og kraftig hodepine.

- På lik linje med legevakta, sa fastlegen at dette ikke var flåttsmitte, og at det ville gå over av seg selv, forteller Fredriksen.

Dagbladet har vært i kontakt med fastlegen til Fredriksen. Legen ønsker ikke å kommentere saken.

- Ikke det første legevaktlegen tenker på

Hodepine er et vanlig symptom på legevakten, ifølge legevaktoverlege, Line Kamilla Heimestøl ved Porsgrunn Legevakt.

- TBE-infeksjon vil dermed ikke være det første legevaktlegen tenker på når en pasient henvender seg med hodepine, sier Heimstøl.

Personer tas inn til legeundersøkelse dersom vedkommende har blitt syk med hodepine, feber og kvalme etter et flåttbitt, forklarer legevaktoverlegen.

SE TV: Joakim Fredheim og Malin Holm fra Larvik havnet fredag i et flått-mareritt under en kveldstur. Video: Malene Storrusten Vis mer

- For å oppdage viruset, må det tas en blodprøve eller prøve fra spinalvæsken. Det er bare noen få laboratorier som analyserer disse prøvene, blant annet ved Folkehelseinstituttet. Dette er ikke undersøkelser som gjøres i regi av legevakta, sier Heimstøl.

Ved sykdom i etterkant av flåttbitt, oppfordrer hun å kontakte fastlegekontoret eller legevakta for råd.

- Det er viktig å huske at de aller fleste flåttbitt ikke gir noen sykdom i det hele tatt, sier Heimstøl.

Var ikke i stand til å snakke

Dagen Fredriksen skulle tilbake på jobb etter ferien, dukket han ikke opp. En kollega hadde prøvd å ringe ham, men fikk ikke svar.

Fredriksen jobber som daglig leder, og forteller at han alltid pleier å ta telefonen, samt si fra dersom han ikke kommer på jobb.

- Han ble bekymret og kom hjem til meg for å sjekke om det gikk bra. Jeg klarte verken å prate normalt eller si noe sammenhengende, forteller Fredriksen.

SMITTET: En kvinne med apekopper har gått viralt på TikTok etter å ha delt sin erfaring med sykdommen. Vis mer

Kollegaen hadde selv hatt TBE-viruset for noen år siden, og kjente dermed til symptomene. Han tok Fredriksen med til legen, som henviste ham videre til sykehuset.

Sov 22 timer i døgnet

På sykehuset fikk 33-åringen tatt ryggmargsprøve. Det ble gjort funn av TBE-virus i spinalvæsken, noe som viste at viruset hadde spredt seg til hjernen.

Han ble lagt inn med en gang og sov 22 timer i døgnet de første dagene, forteller han.

- De første dagene orket jeg så vidt å spise litt, og klarte bare å prate to-tre minutter i telefonen.

Fredriksen var på sykehuset i 10 dager, og fikk en fysioterapeut som hjalp til med rehabilitering.

Flere får viruset TBE

Det er over 900 forskjellige typer flått i verden. Norge har 14 ulike flått, men det er bare én av dem som vanligvis overfører sykdommer til mennesker - og det er skogflåtten.

Skogflåtten smitter omtrent 15 personer hvert år med viruset TBE.

Imidlertid har det vært en økning de siste to åra, hvor antallet har gått fra 46 til 72 tilfeller, ifølge Randi Eikeland, nevrolog og leder ved Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer.

Eikeland sier at det er for tidlig å si om det også er en økning i år.

- Det er bakterien borrelia som er den vanligste smitten ved flåttbitt og som kan gi sykdommen Borreliose. Den kan behandles med antibiotika. Men TBE er et virus som kan angripe nervesystemet, sier Eikeland

- TBE kan utvikle seg til en alvorlig betennelse i ryggmargen og hjernen. Der har vi ikke så mange medisiner å stille opp med.

Av 100 flåttbitt blir omtrent to personer syke, ifølge Eikeland. Som regel klarer kroppen å håndtere dette selv.

ADVARER MOT SNUS: Christopher Scott gikk ut på Tiktok og advarte mot snus etter at dette skjedde med tennene hans. Video: Tiktok @norwaychris. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

- Krevende

Eikeland har likevel råd til deg som er mye i områder med flått:

- Det er viktig å sjekke seg for flåttbitt en gang om dagen. Det kan i stor grad hindre borreliose, sier Eikeland.

- TBE smitter fortere, derfor anbefales vaksine til deg som får mye flått og oppholder deg i Sør-Norge langs kysten.

I begynnelsen kunne Fredriksen gå maks 50 meter om dagen.

- Kontrasten fra å være familiefar, lede sitt eget firma og trene regelmessig, til å så vidt greie å prate var ganske krevende, sier han berørt.

- Det var veldig unormalt for meg, som pleier å trene flere ganger i uka, sier 33-åringen.

På bedringens vei

Fire måneder etter Fredriksen ble bitt av flått, kunne han endelig begynne å jobbe litt igjen.

- Jeg klarte bare å jobbe to timer om gangen, to dager i uka, sier han.

I januar 2022 var den daglige lederen tilbake i full jobb.

- Nå er formen strålende, og det er jeg veldig takknemlig for, sier Fredriksen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer