Syk av samme bakterietype som tok livet av gutt (2)

Men forskerne vet ikke hvorfor bare småbarn får nyresvikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Jenta som er innlagt på sykehus i Trondheim med nyresvikt,

er smittet av samme type giftproduserende E.coli-bakterie som tok livet av en to år gammel gutt før påske 2006.

Etterforskningen viste at det store E.coli-utbruddet for toogethalvt år

siden stammet fra spekepølse, såkalt sognemorr, som ikke skulle vært sendt

ut i butikkene.

Her kan du lese alt om E.coli-utbruddet i 2006 og andre lignende smittesaker.

EHEC (enterohemorragisk Escherichia coli) ble først kjent da det forårsaket et større utbrudd i USA på begynnelsen av 1980-tallet, og er blitt kjent som hamburgerbakterien.

Det er registrert to tilfeller av EHEC-dødsfall i Norge. Det første var i
2004.

Vet ikke hvorfor

Statistikken viser at det er små barn, gjerne opp mot fem år, som kan få

nyresvikt av denne bakterien.

Forskerne har ennå ikke funnet noe

entydig svar på hvorfor større barn og voksne ikke blir rammet på

samme måte, sier seniorrådgiver Line Vold i Folkehelseinstituttet til

Dagbladet.no.

Hun kjenner ikke spesielt til de to dødsfallene eller de siste

smittetilfellene i Trondheim.

- Alle tilfeller blir rapportert hit, men  av personvernhensyn kommenterer vi ikke enkelttilfeller, påpeker hun.

Ku og sau

Line Vold bekrefter at Folkehelseinstituttet har mottatt varsel om tilfellet i Trondheim, og at dette følges opp lokalt.

Smittebærerne til EHEC-bakterien er klar. 

Vanligste kilde til smitte er drøvtyggere som ku og sau, direkte ved kontakt med disse dyrene eller via forurenset mat eller drikke.

E.coli-utbruddet i 2006 førte til sterkt søkelys på renslighet og hygiene

på slakteriene. Avføring på kjøttet kan bringe smitten videre.

Steke kjøtt - vaske hender

To generelle råd til folk flest er å steke kjøtt og kjøttdeig godt,  og

være nøye med håndvask når man har vært i kontakt med dyr som kan ha

rester av avføring i pelsen.

 - Som eksempel må barn være nøye med å

vaske hendene før de spiser matpakke etter å ha klappet kuer og

sauer, sier seniorrådgiver Line Vold.

Et par tilfeller i året

Hittil i år har Folkehelseinstituttet fått rapport om 16 tilfeller av

EHEC-smitte. I hele fjor var det 26 tilfeller, mens de infiserte

spekepølsene førte til et uvanlig høyt antall på 50 tilfeller i 2006.

- Det begynner med diare, og vanligvis kommer pasienten seg igjen uten at det oppstår komplikasjoner. Bare ett til to tilfeller i året fører til

nyresvikt, sier Vold.

<B>BARNEHAGEBARN SYKT:</B> Trondheim kommune jobber sammen med Mattilsynet for å finne smittekilden.