Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syk en dag - mister et helt år

KRISTIANSAND (Dagbladet): Gro Pedersen Bording (21) var for syk til å gå opp i norskeksamen på Gimle videregående skole i Kristiansand. - Skaff deg en legeerklæring, svarte skolen. Det var til ingen nytte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed mister Gro et helt studieår. Universiteter og høyskoler krever nemlig fullt vitnemål ved opptak.

- Først 3. august får jeg gå opp til ny eksamen. Det er for seint til å rekke fristen for opptak til det ettårige utviklingsstudiet ved Høgskolen i Agder, sier Gro.
- Det er veldig irriterende å måtte vente et helt år på å fortsette utdannelsen bare fordi jeg var syk på eksamensdagen. I sommer jobber jeg som stuepike på et hotell. Jeg har ikke lyst på slikt arbeid i hele ventetida. Det bør ikke gjøres forskjell på elevene som fikk ødelagt eksamen på grunn av streiken og vi som ble syke. Alle må få lov til å bli syke, mener Gro.

Hun mener reglene for utsatt prøve er altfor stivbeinte og må endres.

Uhørt

Det samme mener Ap-representant Anneliese Dørum (Ap) i Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité. Hun har fått henvendelser fra flere elever som har fått tilsvarende problemer på grunn av sykdom under eksamen, og bedt departementet gå gjennom reglene.

- Det er sløsing med landets og ungdommenes ressurser å la dem vente ett år før de kan søke opptak, sier Dørum til Dagbladet.
- Dagens ordning fungerer urimelig. Utsatt prøve for dem som ikke får tatt eksamen om våren på grunn av sykdom må kunne administreres slik at de unge ikke mister et helt år. Det er et veldig uheldig signal at elever som har fulgt undervisningen, mister et studieopptak fordi de rammes av sykdom under eksamen, sier Dørum.

Ingen endring

Avdelingsdirektør Arild Thorbjørnsen i KUF sier at avviklingen av eksamen er et stort apparat.

- De som blir syke ved eksamen i studieretningsfag, kan søke dispensasjon og eventuelt få eksamensfritak. Men i obligatoriske fag som norsk må eksamen gjennomføres.

For de obligatoriske fagene tilbyr vi derfor ny prøve i august for dem som ikke får eksamen på grunn av sykdom. Men for de andre fagene er prøven i desember, forklarer Thorbjørnsen.

Han mener reglene ikke er for rigide, og ser ikke at det er behov for endring.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!