Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syk etter støtte i arvesaken

Positive vitnemål ble for mye for Mona Høiness Venn i retten: - Per Urdahl sa Mona skulle arve.

 SMILTE I GÅR - SYK I DAG:  Mona Høiness  i skiftetvisten i går sammen med  sin advokat Mette Yvonne Larsen. I dag er hun syk og kan ikke møte i retten som en reaksjon på at hun føler hun fikk medhold i går, ifølge Larsen. Den forklaringen mener Urdahl-slektningenes advokat Fred A. Gade var utilbørlig prosedyre. FOTO: BJØRN LANGSEM/ DAGBLADET.
SMILTE I GÅR - SYK I DAG: Mona Høiness i skiftetvisten i går sammen med sin advokat Mette Yvonne Larsen. I dag er hun syk og kan ikke møte i retten som en reaksjon på at hun føler hun fikk medhold i går, ifølge Larsen. Den forklaringen mener Urdahl-slektningenes advokat Fred A. Gade var utilbørlig prosedyre. FOTO: BJØRN LANGSEM/ DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGHUS (Dagbladet): Fjerde dag av skiftetvisten om 100-millioners arven etter det barnløse ekteparet Per og Synnøve Alver Urdahl står med tom stol til den saksøkte enearvingen Mona Høiness.

- Hun er syk i dag og kommer ikke. Hun har fått en reaksjon etter i går der hun opplevde at saken kom i sitt rette perspektiv, opplyste Høiness' forsvarer Mette Yvonne Larsen.

I går fortalte testamentvitnene Stein Bendixen og Sidsel Weedon at alle forhold var i «sin skjønneste orden» i forbindelse med testamentet fra 20. februar 2007, som gjorde Mona Høiness til Synnøve Alver Urdahls enearving.

- Legejobb - Nå er jeg lei av at Larsen bruker enhver anledning til å prosedere. Dersom årsaken til Mona Høiness' sykdom er viktig, må vi få en legeerklæring om det, brøt saksøkernes advokat Fred A. Gade inn.

Deretter ble det daglige «munnhoggeriet» mellom advokatene på hver side rettet mot tidspunktene når vitnene skulle møte. Gade var misfornøyd med at Larsen ikke hadde fått hjem et sine vitner fra Kreta - Synnøve Alver Urdahls frisør.

- En del av familien Pensjonert lagdommer og lagmann fra Agder lagmannsrett i Skien, Ola Rygh (77), var første vitne i dag.  Han var mangeårig venn med ekteparet Urdahl.

- De snakket om en Mona, som jeg etter hvert skjønte var advokat Mona Høiness. De pratet mye om turer og andre private ting hun var med på, så jeg oppfattet at de på en måte regnet henne som en del av familien. Men de nevnte aldri noe arv, sa Rygh.

Han og kona besøkte Synnøve Alver Urdahl en gang i Eckersbergsgate etter at Per Urdahl døde i 2002.  Og han husker en telefonsamtale med Synnøve en gang i løpet av de siste to årene før hun døde i juni 2011.

- Da virket hun veldig plaget og lei seg over omtalen av testamentet. Hun syntes det var leit at hun og Mona skulle bli utsatt for noe slikt. Synnøve virket i samme form som jeg hadde kjent henne.

Seinere hadde han problemer med å komme i kontakt med Synnøve på telefonen.

Erklæring mot slektningene Så en dag ringte Mona Høiness og sa at Synnøve nå kunne prate med han.

 MINDRE HJERTELIG I DAG:  Advokatene Mette Yvonne Larsen og Fred A. Gade hilser på hverandre under starten av skiftetvisten mandag hos byfogden i Oslo. I dag på den fjerde dagen har tonen mellom de to advokatene vært mindre hjertelig. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/ DAGBLADET.
MINDRE HJERTELIG I DAG: Advokatene Mette Yvonne Larsen og Fred A. Gade hilser på hverandre under starten av skiftetvisten mandag hos byfogden i Oslo. I dag på den fjerde dagen har tonen mellom de to advokatene vært mindre hjertelig. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/ DAGBLADET. Vis mer

- Synnøve ville ha meg til å bevitne en erklæring om at hun ikke ville ha noe å gjøre med slektningene, forklarte vitnet.

Advokat Gade lurte på om Rygh hadde noen oppfatning av Mona Høiness' rolle i forbindelse med den telefonsamtalen og erklæringen. Det  hadde Rygh ikke.

- Mona skapte liv Et annet vitne, Elisabeth Kleppe, jobbet i mange år med skrivearbeid på kontoret til høyesterettsadvokat Per Urdahl ved siden av jobben som referent på Stortinget.

- Per, Synnøve og Mona hadde et nært forhold. De satte pris på at hun skapte litt liv rundt dem. De sa aldri noe om det, men jeg tror de så på henne som sin egen.

- Hvilke tanker gjorde du deg om at Monas navn sto i dødsannonsen til Per Urdahl i 2002, spurte advokat Mette Yvonne Larsen.

- Først syntes jeg det var litt rart, men siden har jeg tenkt at det var naturlig at Mona ble tilgodesett i testamentet, resonnerte vitnet.

Hun fortalte blant annet om et 17. mai-selskap Eckersbergs gate, der hun filmet Mona Høiness i bunad, veiende med flagg.

- Jeg skulle lage en «Dagsrevy-video» til bursdagen til en venninne med folk fra Stortinget og andre kjendiser. Og Mona stilte opp.

Ble venn med «vanskelige» tv-Mona Vitnet Jan Valland titulerte seg som seniorrådgiver under personaliagjennomgangen med dommer Tove Merete Voldbæk. Han fortalte at han også har vært hovmester og jobbet med scenografi på Den Norske Opera i 24 år før han begynte med tilsvarende arbeid i tv-bransjen.

- Jeg ble kjent med Mona Høiness da hun hadde et program på TV3 på 1990-tallet, som jeg også jobbet med. Mona ble regnet som litt «vanskelig», og jeg fikk ansvaret for å følge henne opp så alt var i orden til sendestart. Jeg hadde jo erfaring med slike folk fra scenen, forklarte Valland.

Gjennom tv-jobben ble han venn med Mona Høiness, og var mange ganger i Eckersbergsgate også mens Per Urdahl levde.

- Vi fant noen felles interesser. Klokker var hans store lidenskap og han syntes det var interessant at jeg også stelte med smykker og småting i forbindelse med utstillinger. Dessuten var vi begge fra gårder på Vestlandet med flere søsken, og Per var veldig interessert i hvordan vi hadde ordnet arveforholdene i vår familie, forklarte Valland.

- Det får vente til Mona arver Han fikk hovmesteransvaret i minnestunden etter Per Urdahls begravelse i 2002.

- Det var åpenbart at det var et nært forhold mellom Mona, Per og Synnøve. En gang pratet Per om at det var mye som måtte ordnes med bygningene i Eckersbergsgate.

- Men det får vente til Mona arver, sa han.

Valland presiserte at han aldri spurte om arv knyttet til Mona Høiness og Urdahl. Det var ikke hans business.

- Men jeg tok det som en selvfølgelighet at det var Mona som hadde arvet dem, da jeg hørte det, sa Valland.

- Ganske sprøtt party Han var en av de 350 gjestene på det etterhvert berømte selskapet for den døde hunden Raggen.

- Raggens party er jo ganske sprøtt, for å si det sånn. Der er finansfolk, advokater, fylkesmenn - you name it. Han var på det samme Raggen-selskapet høsten 2006 der sorenskriver Stein Husby i et skriftlig vitnemål har betegnet Synnøve Alver Urdahl som forvirret og helt utafor.

- Det stemmer overhodet ikke, sa Valland i retten.

 VIL KJENNE TESTAMENTET UGYLDIG:  Advokat Fred A. Gade (til høyre) i prat med to representanter for saksøkerne i Urdahl-familien i Oslo tinghus tidligere i uka. I midten en av saksøkerne, Hans H. Urdahl - til venstre YS-formann Tore Kvalheim, som er gift med en av de andre saksøkerne, Berit Urdahl. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
VIL KJENNE TESTAMENTET UGYLDIG: Advokat Fred A. Gade (til høyre) i prat med to representanter for saksøkerne i Urdahl-familien i Oslo tinghus tidligere i uka. I midten en av saksøkerne, Hans H. Urdahl - til venstre YS-formann Tore Kvalheim, som er gift med en av de andre saksøkerne, Berit Urdahl. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media