Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Syk i 60 dager - fortsatt ikke testet

Svenske Jennifer (31) har vært syk i over 60 dager, og har fortsatt ikke blitt testet for covid-19. - Jeg vil at de som er i samme situasjon som meg ikke skal føle seg alene.

SYK: Jennifer (31) har vært syk siden 12. mars og har fortsatt symptomer på covid-19. Likevel har hun ikke blitt testet. Foto: Privat
SYK: Jennifer (31) har vært syk siden 12. mars og har fortsatt symptomer på covid-19. Likevel har hun ikke blitt testet. Foto: Privat Vis mer

Svenske Jennifer Cansington (31) begynte å hoste på bursdagen sin, 12. mars. Hun tenkte ikke så mye over det, og trodde det bare var noe tørrhoste.

Lite visste hun at det var starten på det hun nå beskriver som et sykdomshelvete, skriver den svenske avisa Expressen.

Dagen etter ble hosten enda verre, og da hun ringte legen fikk hun beskjed om å bli hjemme. Et par dager seinere følte hun seg bedre, og fikk gå ut av huset igjen.

Men 23. mars kom en ny smell, og Cansington forteller at hun fikk besøk av ambulanse. Det ble tatt prøver, men siden hun hadde et godt oksygenopptak i blodet, ble hun ikke sendt til sykehuset, ifølge 31-åringen. Hun ble rådet til å bli hjemme og ta vare på deg selv.

FEBER: Jennifer har målt temperaturen jevnlig i løpet av de siste to månedene. Foto: Privat
FEBER: Jennifer har målt temperaturen jevnlig i løpet av de siste to månedene. Foto: Privat Vis mer

8. april kom det hun beskriver som selve «knekken».

- Jeg var helt ferdig og kunne ikke gjøre noen ting. Jeg klarte knapt å komme meg til kjøkkenet uten å besvime. Da var feberen på 39.1 grader, sier hun.

Fortsatt ikke testet

Hun ble kjørt en rask tur til sykehuset, og fikk skrevet ut noen medisiner og ble sendt hjem igjen. Heller ikke da ble hun testet for covid-19, hevder hun.

- Jeg fikk vite at tester bare gjøres dersom man blir innlagt, noe jeg ikke ble. Jeg synes at det hadde vært bra å få vite, så jeg ikke risikerte å smitte andre, sier hun til Expressen.

14. april skal hun ha slitt med puste ordentlig. Nok en gang kom ambulansen, og fikk skrevet ut astmamedisin og febernedsettende. Siden da har formen gått opp og ned. Likevel har feberen vært der konstant, forteller Jennifer.

Jennifer har sendt en tabell til Dagbladet, hvor hun har fylt inn temperaturene hun har målt forskjellige dager i sykdomsperioden, fra 12. mars til 13. mai. I dag forteller hun at hun fortsatt har feber, sover mye og kjenner at det verker i musklene.

AHUS: Jan Erik Berdal som er leder ved infeksjonsmedisinske avdeling på Ahus forteller hva det er viktig å tenke på om man har symptomer. Vis mer

- Jeg føler meg ikke glemt. Jeg har snakket med mange som har vært syke lenge. Folk er redde. Jeg vil at de som er i samme situasjon som meg ikke skal føle seg alene. De skal vite at det at vi er flere kan gi styrke til å takle sykdommen. Det er ikke noe å tulle med. Det er veldig, veldig alvorlig, sier hun.

Per nå er hun fortsatt ikke testet, så hun har ikke fått påvist covid-19, selv om hun selv tror det er det hun har.

Kan være flere virus

Lege Harald Dobloug sier til Dagbladet at det ved milde tilfeller av covid-19 tar omtrent to uker å bli frisk, og ved mer alvorlig tilfeller kan det ta mellom tre til seks uker.

- Hvis man har symptomer i flere måneder, tyder det på at noe er galt. Ved en virussykdom som covid-19 vil man typisk bli bra fort, altså i løpet av noen uker, eller bli dårligere og dårligere - som tegn på at viruset «vinner», sier han til Dagbladet og fortsetter:

- Det er høyst uvanlig å ha symptomer i over to måneder, fra bare ett virus. Jeg tror sannsynligheten er høy for at Jennifer ikke bare har hatt covid-19 i denne perioden, men det er selvsagt umulig å si så mye om uten å ha snakket med henne personlig.

Han forteller at lengden på symptomene henger sammen med alvorlighetsgraden av sykdommen.

- I de alvorligste tilfellene av covid-19 kan man påføres skade som ikke lar seg rette opp etterpå. Eksempelvis finnes det rapporter om alvorlige hendelser som blodpropp, slag og hjerteinfarkt som kommer i forløpet av covid-19, også hos unge personer. Detter er sånn sett «seinskader». Men vi tror ikke at friske mennesker som har et mildt forløp får seinskader, forteller Dobloug.

- Som en adventskalender

Siden coronaviruset ble til en pandemi har det vært skrevet om flere mennesker som har vært syke i mange uker, og som sliter med å komme seg igjen. Ifølge The Guardian har flere som har vært smittet av coronaviruset opplevd å ha symptomer, av-og-på, i flere uker etter de ble syke.

Den britiske professoren, Paul Garner, er spesialisert på smittsomme sykdommer. Tidligere denne måneden skrev han et blogginnlegg for The British Medical Journal, og fortalte om sin egen opplevelse av covid-19.

- I snart sju uker har jeg vært gjennom en berg-og-dal-bane av dårlig helse, ekstreme følelser og ekstrem utmattelse. Selv om jeg ikke har vært innlagt, har det vært skummelt og langvarig. Sykdommen flyter videre, og vil ikke forsvinne, skriver han.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Garner beskriver sykdomsløpet som en adventskalender.

- Symptomene forandret seg underveis. Det var som en adventskalender: hver dag var det en ny overraskelse, noe nytt.

Han forteller til The Guardian, at etter innlegget ble publisert så skal han ha mottatt mange e-poster og telefoner fra gråtende mennesker, som kjenner seg igjen og sier de trodde de var blitt gale.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!