Syk i 7 uker

KRISTIANSAND/TRONDHEIM (Dagbladet): Et restaurantbesøk fikk alvorlige følger for Christel (32) og Ivar Olaisen (34): De ble smittet av campylobacter og sykmeldt i flere uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Campylobacter har, som Dagbladet skrev i går, passert salmonella og blitt den mest utbredte bakteriesykdommen i Norge.

- Det er ingen hyggelig sykdom å få, sier ekteparet Christel og Ivar Olaisen i Kristiansand.

De besøkte en av byens restauranter 28. september i år. 40 gjester ble syke på grunn av campylobacterinfisert mat.

- Symptomene meldte seg etter tre- fire dager. Vi fikk feber, vondt i hodet og voldsom diaré. Det ble to dager med stadig løping til toalettet. Heldigvis har vi to toalett i huset, sier Christel Olaisen.

Hun ble sykmeldt i tre og en halv uke på grunn av smittefaren. Ivar fikk det verst og måtte tilbringe ett døgn på sykehus.

Lite kunnskap

Fordi han er servitør og lett kan smitte andre, er Ivar Olaisen fortsatt sykmeldt. Den siste prøven var negativ, så han regner med å kunne begynne å jobbe igjen på mandag. Da har han vært fraværende i hele sju uker.

- Du føler deg ganske isolert når du ikke kan gå på jobb, selv om du ellers føler deg frisk, sier Christel Olaisen.

Hun er opptatt av at det bør gis mer informasjon om en bakteriesykdom som er på så sterk frammarsj i Norge.

- Alle vet hva salmonella er, men campylobacter er fortsatt ukjent for de aller fleste. Det er mitt inntrykk at selv legene vet lite om denne bakteriesykdommen, sier Christel Olaisen.

Finne kilder

Norsk zoonosesenter ble i fjor etablert for å holde oversikt over sykdommer som smitter mellom dyr og mennesker (zoonoser). Senterets leder, Hilde Kruse, sier det er mange mulige smittekilder og at det nå arbeides med å finne ut mer om disse.

<B>ISOLERT:</B> Christel og Ivar Olaisen har måttet leve temmelig isolert i flere uker etter at de ble smittet av campylobacter - bakteriesykdommen som er blitt den mest utbredte her i landet.