Syk i England, frisk i Chile

LONDON (Dagbladet): Da han forlot England, kunne han knapt bevege seg uten hjelp. Etter ankomst i Chile var Pinochet piggere enn på årevis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksdiktator Augusto Pinochet ble trillet i rullestol inn i flyet da han forlot Storbritannia. Bildene viste en svært syk mann som ikke kunne holde kroppen oppreist ved egen hjelp. Da flyet landet i Santiago et døgn seinere, fikk verden se eksdiktatoren reise seg smilende fra rullestolen og sette beina på chilensk jord.

Britiske aviser beskrev i går Augusto Pinochets helse som intet mindre enn den største mirakelet siden Lasarus (fra den bibelske fortellingen om Lasarus som var lam, men som reiste seg etter å ha blitt helbredet).

Det blir hevdet at den angivelig diabetessyke, hjertesyke, slagrammede og nær senile generalen ble godt instruert i hvordan han skulle lure britiske leger. Det ser ut til at diktatoren gjennom 17 år har maktet å gjøre nettopp det.

Spilte opp med marsj

Generalen vinket til de militære, sine venner og familien med et smil ingen har sett at han hadde krefter til å gi i løpet av sine seksten måneder i Storbritannia.

Til tonene fra en av sine favorittmarsjer ga den nyfriserte Augusto Pinochet en god klem til generalen som tok imot ham, og spaserte på egne bein mens han mottok hyllesten fra de rundt 5000 tilhengerne som hadde funnet veien for å ta imot ham de kaller Chiles frigjører.

Rask sjekk

Like etter at den 84 år gamle generalen ankom hjemlandet, ble han tatt med til et militærsykehus for en medisinsk sjekk. Men på sykehuset var det ikke nødvendig å holde ham på grunn av dårlig helse. Han fikk forlate sykehuset etter kort tid, og befinner seg nå sammen med sin familie på en meget godt bevoktet residens i utkanten av hovedstaden Santiago.

Det finnes imidlertid svært mange chilenere som ikke ser på Pinochet som noen frigjører. I går samlet over 4000 rasende demonstranter seg i Santiagos gater og krevde at generalen blir stilt for retten i sitt hjemland.

- Verden har blitt bedratt. Pinochet er åpenbart ikke så sjuk som vi har blitt forledet til å tro, sa Viviana Diaz, leder for en anti-Pinochet-gruppe.

I løpet av de 17 åra Pinochet regjerte som diktator i den søramerikanske landet, ble rundt 3000 personer drept, eller de forsvant. Mange tusen ble torturert og forfulgt for sine meninger. Etterlatte og overlevende krever nå at den tidligere diktatoren må stå til rette for sine grusomme gjerninger.

- Ingen chilensk borger står over loven, uttalte Chiles president Eduardo Frei.

Dilemma

Den britiske regjeringen har vært i et dilemma de siste månedene, de skulle avgjøre hvorvidt generalen skulle utvises til Spania eller sendes hjem til Chile. Legene kunne rapportere om en svært sjuk mann. Flere slagtilfeller hadde tilsynelatende forverret 84-åringens helsetilstand. Meldinger kom om at den hjertesjuke gamle med diabetes stadig ble ogsåmer og mer senil. Innenriksminister Jack Straw ble til slutt overbevist om at Pinochet ikke var i stand til å gjennomføre en rettssak i Spania. Fra sin tilværelse i husarrest i Surrey utenfor London ble Augusto Pinochet dermed sendt hjem til Chile.

Gjensynet med fedrelandet ser foreløpig ut til å ha hatt en særdeles oppfriskende effekt på eksdiktatoren.

maria.espinoza@dagbladet.no