Syk jente (13) angrepet hjemme

Hun var syk og alene hjemme da det ringte på døra. 20 medelever trengte seg inn i huset. Jenta ble slått, sparket, hånet, truet og ranet. Utenfor sto like mange elever og ventet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moss (Dagbladet): Den alvorlige episoden skjedde i Moss sist mandag, og ble omtalt i Moss Avis i går. Jenta er ny elev i 8. klasse ved Grindvold ungdomsskole, og har bare gått der i litt over to måneder. Jentas mor har anmeldt 19 av elevene til politiet, som skal avhøre seks av dem i løpet av i de neste dagene.

I bare trusa og med et teppe rundt seg ble den syke, forsvarsløse jenta oppsøkt i store frikvarter av 20 ungdommer, som med ett unntak var medelever av henne.

- Datteren min så bare tre stykker da hun åpnet døra. Resten gjemte seg bak hushjørnet, sier jentas mor til Dagbladet.

Lederen for horden var en åttendeklassing fra en naboskole. 13-åringen skal for ei tid tilbake ha kalt denne jenta for ei hore.

Ifølge forklaringer fra de involverte skal jenta fra naboskolen ha gått løs på 13-åringen med slag mot ansiktet og magen, spark, kloring og lugging. Det utviklet seg til et slagsmål mellom jentene.

Flere av medelevene skal ha dyttet henne, kommet med hånlige bemerkninger og forsøkt å spenne bein. Da det hele var over, sto jenta tilbake med kul i bakhodet, røde merker i ansiktet, vondt i magen og nakken og med blødende rifter på hendene.

Ranet

Elevene stjal også med seg offerets lommebok, mobiltelefon og julegaver som de fant i et skap. Flere gjenstander i leiligheten ble knust.

En godteriskål ble helt over jentas hode og et brannslokkingsapparat ble delvis tømt inne i og på utsiden av huset.

Etterforskningen så langt har avdekket at fem av elevene som var til stede, deltok aktivt i varierende grad. Jenta skal ha blitt truet med å bli dyttet ut for trappa og om at pleddet hun dekket seg til med, skulle vekk.

Utenfor leiligheten samlet det seg raskt ytterligere vel tjue ungdommer, som ventet på utfallet av slagsmålet mellom jentene.

Hentet kniv

Ifølge forklaringer fra angrende elever skal det ha blitt hentet en kniv fra kjøkkenet for å skremme jenta ytterligere.

Men den ble lagt vekk på oppfordring fra en av ungdommene.

- Datteren min er helt knust etter det som har skjedd og vil ikke tilbake på skolen. Hun er heller ikke lenger trygg i sitt eget hjem. Vi har det rett og slett forferdelig, sier moren til det 13-årige offeret.

Moren forteller at datteren innrømmer å ha brukt uttrykket hore om jenta til en venninne av seg for lenge siden.

- Det er selvfølgelig forferdelig og ikke akseptabelt, men det er dessverre blitt et vanlig skjellsord blant ungdom, sier jentas mor.

Alenemoren vurderer å ta med barna sine og flytte fra Moss etter det som har skjedd.

Møtte presist

Rektor Stein Haakon Thorp ved Grindvold skole er rystet over hendelsen.

- Dette er en tragisk og fæl historie. Det bekymrer meg at 40 elever vet om det forferdelige som har skjedd uten å si noe til oss lærere. Alle elevene møtte presis til timen sin etter det store frikvarteret, uten å bære preg av at noe spesielt hadde foregått. Først da moren ringte oss ble vi klar over det forferdelige som hadde skjedd, sier Thorp.

Han understreker at alle elevene som var inne i leiligheten har trådd over en terskel, bokstavelig talt.

- Alle som var i leiligheten har handlet aktivt - nettopp ved å ikke gripe inn. Elevene som har vært med på dette, må stå ansvarlig for sine handlinger. Jeg godtar ikke forklaringer som at «jeg bare var der», sier Thorp.

Skolen har trukket pedagogisk-psykologisk tjeneste, barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk, foreldrerådets arbeidsutvalg, politiet og foreldrene inn i arbeidet med å nøste opp hva som har skjedd og for å forhindre at noe sånt skjer igjen. I ett år har skolen jobbet aktivt med Olweus-programmet, som skal hindre mobbing og forebygge vold.

- Vi har snakket mye med elevene om mobbing og om det å empati for andre, så opplever skolen dette. Alle foresatte til elever som har vært inne i leiligheten, vil bli innkalt til samtale. Alle involverte elever har forklart seg. Nå vurderes tiltak som å gjerde inne skolegården, samtidig som det blir forbudt for elevene å forlate skolens område i storefri, sier rektor.

Reist bort

Etter hendelsen ringte den fortvilte jenta 112. Politiet kom, men dro før moren hadde nådd hjem.

- Nå har vi opplevd to vonde hendelser på Grindvold skole. For fire uker siden ble datteren min slått i ansiktet av en medelev, som også var til stede under denne siste episoden. Jeg anmeldte saken, da som nå. Datteren min tåler ikke et tredje overgrep. Vi orker det ikke, sier moren.

Datteren har avvist all hjelp, men har tilbrakt helga hos venner med barn i samme alder.

- Det er for at hun skal oppleve snille ungdommer som viser omsorg for henne og som hun kan snakke med, sier moren.

Hun har fått telefon fra to av foreldrene til angrende elever.

- Telefonsamtalene varmet veldig, men jeg er egentlig forundret over at ikke flere har tatt kontakt. Skolen har vært flink til å takle dette. Men hvordan vi skal kunne leve videre med dette, vet jeg ikke. Nå våger jeg ikke å la henne være alene i leiligheten, selv er jeg også blitt redd for hva som kan skje med oss. Tro om ungdommene tenkte over hvilke konsekvenser handlingen deres har fått, sier jentas mor.

I SAMTALE MED MOR: Rektor Stein Haakon Thorp ved Grindvold ungdomsskole satt i går i samtale med moren til det 13-årige offeret, etter at 20 medelever trengte seg inn i jentas hjem i store fri sist mandag. Ytterlige 20 elever sto utenfor og ventet.