Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syk julefest

Sandvika Storsenter er størst. Selvsagt skal vi shoppe jula inn til vi stuper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDVIKA VAR en gang et hyggelig sentrum langs E18 i Bærum i Akershus. Så sørget høyrepolitikerne i kommunen for å bygge hele Sandvika inn i betong og glass. Nå har Sandvika blitt en enda sterkere kandidat i kåringen av Norges aller styggeste sted.

Sandvika Storsenter var veldig stort. Nå er det blitt sykt stort. Lokalavisa Asker og Bærums Budstikke rapporterte om hallelujastemning da «kameratene» Olav Thon og ordfører Odd Reinsfelt i høst åpnet det nye hypersenteret på 60 000 kvadratmeter. Først hyllet eiendomskongen ordføreren, så hyllet ordføreren eiendomskongen. Og så hyllet begge det private initiativ. I Bærum har høyrebølgen som kjent vart i flere generasjoner.

– NÅ HAR SHOPPING blitt en fritidssyssel som er kommet for å bli, uttalte senterleder i Sandvika, Carl Christian Petersen til Aftenposten. Petersen kan få sagt det. I Thons nye handlehall har kundene 190 butikker og serveringssteder å forbruke. Her til lands er shopping- og forbrukskurven nå så bratt at den snart vipper bakover. Ny julerekord varsles, igjen. I år kommer vi til å unne oss rundt 13,4 ekstra julemilliarder. Men hva skal vi finne på til far? Flatskjerm eller slips?

Regelen er uten unntak: Flere tilbud gir mer forbruk. Sandvika-prognosen er ti til tolv millioner besøkende årlig. Shoppinggata, også kalt luksuskorridoren, går mellom Thons siste eldorado og det «gamle» storsenteret. Kundene får allerede smerter i føtter og rygg av langdistansen. Skulle noen mot formodning rammes av kjøpevegring, tilbyr senteret shoppinghjelper og tips på sms.

SHOPPINGBYEN I SANDVIKA er plassert ved Norges mest trafikkerte vei. Senteret stiller med 2000 p-plasser. I et notat til formannskapet slo rådmannen fast at det nye senteret vil føre til 25 000 nye bilreiser i døgnet. Vi gjentar: i døgnet. Reinsfelt synes ikke det er et problem. Men da det ble vedtatt å bygge boliger i et område rett ved senteret, forlangte politikerne færre, større og dyrere boliger. Hvorfor? Man fryktet at biltrafikken skulle bli for stor.

FRA STRØMMEN Storsenter øst for Oslo, varsles det at man vil bygge enda større enn Bærum. Hvert lille sted i Norge vil ha sitt eget kjøpesenter, helst litt større enn nabobygda. Nordmenn forlanger å kjøre tørrskodd, parkere i garasje og shoppe uten jakke. Kjøpesentrene er sosiale møteplasser, og «så praktisk med unger». Komforten vinner. Søppelberget vokser. Vi shopper mer, kaster mer, shopper, kaster, shopper.

OPPHEVING AV kjøpesenterstoppen førte til ny boom. I 2005 ble vi tilført 833 000 nye shoppingkvadratmeter og i fjor fikk vi 907 000, ifølge rapporten «Økologisk utsyn» fra Framtiden i våre hender. Der i gården påpeker de også den direkte effekten på strømforbruket. Ingenting drar så mye strøm som butikker. Kjøpesentra og butikker har energibruk på over 500 kilowattime per kvadratmeter i snitt, det dobbelte av kontorbygg og tre ganger så mye som for nye boliger. Selvsagt vil ingen juleshoppe i mørket. Slett ikke i Bærum.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling