BARE PÅ PLAKAT:   Libyas leder Moammar Kadhafi har ikke vist seg offentlig de siste ukene. Her holder en Kadhafi-vennlig kvinne en plakat med lederen i soloppgang i en anti-NATO-potest utenfor Ungarns ambassade i Tripoli sist torsdag. FOTO:Paul Hackett, REUTERS/SCANPIX.
BARE PÅ PLAKAT: Libyas leder Moammar Kadhafi har ikke vist seg offentlig de siste ukene. Her holder en Kadhafi-vennlig kvinne en plakat med lederen i soloppgang i en anti-NATO-potest utenfor Ungarns ambassade i Tripoli sist torsdag. FOTO:Paul Hackett, REUTERS/SCANPIX.Vis mer

Syk Kadhafi vil til lege i Sør-Afrika

Mens opprørerne rykker nærmere hovedstaden Tripoli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En arabisk avis melder at Libyas leder Moammar Kadhafi er syk og vil til Sør-Afrika for medisinsk behandling.

Ifølge avisa Al-Sharq Al-Awsat har en utsending for Kadhafi under en rundreise til Mauritania, Mali og Tunisia sagt at hans sjef er syk og ønsker å forlate landet.

Avisa skriver at Gaddafi har bedt Sør-Afrikas president Jacob Zuma om å ta imot ham og hans familie.

Ber om fransk og britisk garanti Kadhafi skal også ha bedt franske og britiske utsendinger om å garantere ham en sikker reise.

Tidligere i uka ble det meldt at et sørafrikansk jetfly står klart på flyplassen på den tunisiske øya Djerba.

Sonderinger Det skal siden søndag ha foregått indirekte forhandlinger eller sonderinger mellom representanter for Kadhafi-regimet og opprørerne på et hotell på Djerba.

FNs spesialutsending for Libya, den jordanske utenriksministeren Abdel al-Khatib, var på Djerba.

Han benekter at han deltok i direkte forhandlinger mellom partene. Han sier imidlertid at han møtte begge parter separat.

Flere ministre Både opprørere og regimet benekter at det var forhandlinger, selv om flere av Kadhafis ministre var til stede på Djerba.

Lederen for Opprørsrådet, Mustafa Abdul Jalil, sa på en pressekonferanse i Benghazi at det verken er indirekte eller direkte forhandlinger.

- Kadhafi må gå av og forlate Libya. I motsatt fall blir han fjernet med makt, sa Jalil.

Rykker fram Onsdag morgen ble det meldt at opprørerne fortsatte sin framrykking mot hovedstaden Tripoli.

Opprørsstyrkene opplyser selv at de onsdag erobret byen al-Heisha, 140 kilometer vest for Sirte, som er Kadhafis hjemby.

Tidligere i uka sa de at de hadde rykket fram til sentrum av den viktige oljebyen Zawiyah, 40 kilometer vest for Tripoli.

Ifølge Al Jazeera tok opprørerne sikkerhetssjefen i Zawiyah og andre Kadhafi-lojalister til fange.

ep REDNINGSHAVN?  Moammar Kadhafi skal ha bedt Sør-Afrika president  Jacob Zuma om legebehandling i landet og fritt leide for seg og familien. Her Zuma under bursdagsbesøk på 93-årsdagen til forgjengeren Nelson Mandela 18. juli i Qunu i Sør-Afrika. FOTO: NTSWE MOKOENA, EPA/SCANPIX.
ep REDNINGSHAVN? Moammar Kadhafi skal ha bedt Sør-Afrika president Jacob Zuma om legebehandling i landet og fritt leide for seg og familien. Her Zuma under bursdagsbesøk på 93-årsdagen til forgjengeren Nelson Mandela 18. juli i Qunu i Sør-Afrika. FOTO: NTSWE MOKOENA, EPA/SCANPIX. Vis mer

Erobringen av al-Heisha var enda et skritt for å omringe og kutte forsyningslinjene til hovedstaden Tripoli.

Opprørerne håper flere skal hoppe av fra regimet, og at opposisjonelle som foreløpig ligger lavt, skal gjøre opprør.

Optimistiske opprørere mener nå at de kan rykke inn i Tripoli og feire frigjøringen av landet innen ramadan er over i slutten av august.

(NTB-DPA-AFP).

 RYKKER FRAM:  Opprørssoldater skyter i lufta og markerer kamplyst etter en begravelse for falne medsoldater onsdag: FOTO: ESAM AL-FETORI, REUTERS/SCANPIX.
RYKKER FRAM: Opprørssoldater skyter i lufta og markerer kamplyst etter en begravelse for falne medsoldater onsdag: FOTO: ESAM AL-FETORI, REUTERS/SCANPIX. Vis mer