Syk mann ved roret

Tyrkias regjering ligger åpenbart på dødsleiet etter at også utenriksminister Ismail Cem gikk av i går. Denne uka har sju statsråder forlatt den alvorlig syke statsministeren, Bülent Ecevit. Men Ecevit kjemper til det siste for å unngå nyvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed er helsa til Tyrkias regjering enda dårligere enn statsministerens, kunne syrlige politiske iakttakere fastslå. Økonomiminister Kemal Dervis trakk seg også i går, men trakk søknaden tilbake etter press fra statsministeren. Tyrkia er igjen og i dobbelt forstand «Europas syke mann». Avskjeden til den høyt ansette utenriksminister Cem, ansees som et dødelig slag for Ecevits regjering. Finansmarkedet i Tyrkia, som i det siste har gått fra vondt til verre, hilste hans avgang med oppgang. Man håper med andre ord på Ecevits avgang. Da fjernsynet på ettermiddagen meldte at Dervis også går av, antok man at dette bare forsterker effekten.

Helsetilstanden til den 77 år gamle Ecevit, som i mai måtte innlegges på sykehus to ganger, har nærmest lammet hans regjering. Han har uteblitt fra viktige møter, avlyst reiser og på alle måter vært fraværende. Hans subbende og snublende offentlige opptredener har vært pinlige, men skapt like mye frykt som medynk.

«Masseoppsigelse»

Onsdag møtte den stadig mer ensomme Ecevit sine statsråder for første gang etter masseoppsigelsen fra seks regjeringsmedlemmer. Men etterpå kom det ikke et ord om hvordan Ecevit har tenkt å løse krisa.

Med statsministeren fraværende har ultranasjonalistene i Det Nasjonale Handlingspartiet (MHP), som er et av de tre partiene i den sprikende koalisjonen, forsterket sin motstand mot reformer som er nødvendige for å forhandle om medlemskap i EU. Deres leder, visestatsminister Devlet Bahceli, skapte bølger søndag ved å foreslå nyvalg i november. Dagen etter fikk visestatsminister Hüsamettin Ozkan, hittil ansett som Ecevits arvtaker både i Demokratisk Venstreparti (DSP) og regjeringen, sparken.

I solidaritet med Ozkan, som trolig falt i unåde ved å antyde for Ecevit at han burde trekke seg, gikk tre andre ministere av. I parlamentet har mer enn 35 medlemmer fra DSP meldt seg ut av partiet, som dermed har mistet mer enn halvparten av sine parlamentarikere.

Nytt parti

Bülent Ecevit og kona Rahsan, som har styrt DSP fra de grunnla det, må i neste valg trolig møte et nytt reformistisk parti på indre venstre. De avgåtte statsrådene Cem og Ozkan møttes onsdag i Ankara med økonomiminister Kemal Dervis. Men det er for tidlig å si om denne troikaen ville gjøre det sterkt i valg.

Men et nyvalg kunne, ifølge meningsmålingene, ende med seier for det islamistiske Rettferds- og Utviklingspartiet. Og det ville oppskake den sekulære eliten i det muslimske landet sterkt, særlig generalene. Med et godt valg for ultranasjonalistene og islamistene trenger ikke Tyrkia tenke på EU-medlemsskap.

USA følger naturligvis også med. Tyrkia er en viktig alliert og ligger i Midtøstens nabolag. Skulle USA angripe Irak for fullt, trenger man baser og annen hjelp fra Tyrkia.

FRAVÆRENDE: Helsetilstanden til den 77 år gamle Bülent Ecevit har nærmest lammet hans regjering. Han har uteblitt fra møter, avlyst reiser og på alle måter vært fraværende.