Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syk Moland hastefraktet til sykehuset i Kisangani

UD krevde at han skulle få behandling utenfor murene.

TIL SYKEHUS: Tjostolv Moland ble torsdag brakt til sentralsykehuset i Kisangani. Foto: Tore Meek / Scanpix
TIL SYKEHUS: Tjostolv Moland ble torsdag brakt til sentralsykehuset i Kisangani. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
KISANGANI (Dagbladet): UD-representant i Kongo, Fred Rasmussen, hadde i dag tidlig et møte med fengseldirektøren og etterforskningsleder oberst Roger Wawara. Nordmannens advokat Morten Furuholmen var også til stede.

Målet var å få Tjostolv Moland ut av fengsel slik at han skal få behandling, bekrefter Rasmussen overfor Dagbladet.

UDs krav kommer etter at Tjostolv Molands tilstand i går kveld og i natt skal ha blitt ytterligere forverret.

På plass på sykehus
Like etter klokka 10.30 ble Moland fraktet til sykehus. Han ble bevoktet av oberst Wawara, rapporterer Dagbladets reporter på stedet.

Han ble hastefraktet til sykehuset i Kisangani.

Rundt klokka 11.00 var Moland på plass på sykehuset.

Tre leger skulle undersøke
TV 2 meldte i morgentimene torsdag at tre uavhengige leger skal inn for å se til Moland. Dette er i samsvar med rettens krav i går om tre uavhengige legerapporter for å fastslå om han er syk.

Men både Utenriksdepartementets representant Fred Rasmussen eller advokat Morten Furuholmen, som bistår nordmennene, opplyser til NTB at dette ikke skal ha skjedd.

- Det som skjer, er uholdbart. Moland er alvorlig psykisk syk, mener Furuholmen.
- Møtte syk i retten
Etter 48 timer der hans psykiske tilstand gradvis ble forverret, regnet man med at retten ville utsette saken i går. Slik gikk det ikke.

Moland og medtiltalte Joshua French ankom retten i Kisangani ved 11.30-tida.

Det ble snart tydelig at Moland var utilregnelig. Da militærfanfarene drønnet over høyttalerne i rettslokalet, inntok Moland militær grunnstilling.

FRAKTES AVGÅRDE: Tjostolv Moland ble fraktet til sykehuset utenfor fengslesmurene i dag. Foto: Tore Meek / Scanpix
FRAKTES AVGÅRDE: Tjostolv Moland ble fraktet til sykehuset utenfor fengslesmurene i dag. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer

Kort tid etter, forsøkte han å forlate rettslokalet. Under den korte rettsforhandlingen, vekselvis lo og gråt han. Han gjorde fakter og himlet med øynene.

Frykter for sønnens liv
Tjostolvs mor, Mathilde Moland, frykter nå for livet til sønnen.

- Jeg har en eneste bønn: Tilkallen misjonslege med tropesykdommer som spesialfelt. Det må da finnes en slik spesialist der nede, sier Mathilde Moland til Dagbladet.

- Jeg ser en veldig syk sønn. Det er helt forferdelig å se på, uten å kunne gjøre noen ting. Jeg er totalt maktesløs, sier moren til Dagbladet.

Hun forteller hvor opprivende det er å se en sønn så ute av fatning.

- Jeg tvinger meg til å se på tvbildene, fordi jeg vil vite alt som skjer, sier hun.

Mathilde Moland forteller at sønnen ringte hjem tilet familiemedlem i går kveld.

GESTIKULERER: Tjostolv Moland gestikulerer under gårsdagens runde i ankesaken mot han og Joshua French. I bakgrunnen Moland og French sin kongolesiske advokat, Likwela. Foto: Tore Meek / Scanpix
GESTIKULERER: Tjostolv Moland gestikulerer under gårsdagens runde i ankesaken mot han og Joshua French. I bakgrunnen Moland og French sin kongolesiske advokat, Likwela. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer

- Da han ringte, snakket Tjostolv helt over seg. Alt var bare usammenhengende. Jeg vil ikke forsøke å tolke det en gang, sier Mathilde Moland, som skulle ønske hun kunne være rundt sin sønn, for å hjelpe ham så godt hun kan. Samtidig innser hun at han nok er så syk at profesjonell hjelp må til.

Dagbladet følger saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media