Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syk Moland i retten nå

Ville be om tilgivelse til offerets familien, hevdes det i legerapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||KISANGANI/OSLO (Dagbladet.no): Tjostolv Moland og Joshua French måtte i dag møte i rettssalen, på tross av at Moland skal være alvorlig syk.

Det ble blant annet lagt fram en rapport fra militærlegen om at Moland skal ha ytret ønske om å komme i kontakt med drapsofferets familie. Rapporten fra Molands lege Jean Paul Lombale sier ikke noe om dette.


Vi fulgte rettsaken:

13.35:
Retten er nå hevet. Moland skal undersøkes av uavhengige leger. Saken vil fortsette i morgen.

13.30:
Advokaten til Moland og French svarer på påstandene om legen: - Vi er ikke her for å kaste bort rettens tid. Vi må til bunns i hva som har skjedd. Nå må vi finne ut om han er syk eller ikke.

13.20:
Retten trekker seg nå tilbake. Rettsformannen antyder at Molands sykdom kan skyldes at han har kranglet med French, og han mener krangelen kan skyldes at de ikke lenger vil gi samme forklaring.

De sivile partenes advokat sier at Lombale, Molands lege, må arresteres fordi han har skrevet at Moland er syk.

- Han er en spion. Vi kan ikke behandles ham som en baby, sier han.

Vil ha rapport forkastet

12.50:

Rettsbetjenten anklager Molands lege for ikke å ha de rette tillatelser. Advokaten for de pårørende mener retten må se helt bort fra Lombales rapport. I motsetning til militærlegen har han ikke skrevet noe om noen tilståelse i sin rapport.

- Moland er ikke syk, det har han selv sagt i retten. Da må Lombales rapport forkastes, sier bistandsadvokaten for den sivile part.

12.40:
Lege Jean Paul Lombale, som har behandlet, Moland må nå forklare seg i retten, etter at erklæringen hans som konkluderte med at han må få behandling ble lagt fram. Aktoratet mener det er et problem at erklæringen ikke er adressert til noen og mener det er et «illegalt brev».

12.35:
En ny tolk tas i ed. Moland, French og deres to advokater har hele tiden ment at den gamle var for dårlig.

- Ville ringe og be om tilgivelse

12.00-12.20:
Da retten ble satt, ble Moland spurt hvordan han hadde det.

- Jeg har det bra, svarte han.

Dommeren ba deretter advokaten om å forklare Molands tilstand.

Advokaten svarte med å vise fram legeerklæringen fra legen Jean-Paul Lombale.

Etter dette ble det lagt fram en rapport fra militærlegen. Av denne rapporten går det fram at Moland bo om tillatelse til å ringe drapsofferet Avedi Kasongos foreldre for å be om tilgivelse.

I papirutgaven av Dagbladet i dag hevdet fengselsdirektør Botshuana Mopepe det samme:

- Tjostolv Moland ba meg om hjelp til å komme i kontakt med offerets familie. «Er det mulig å ringe offerets familie og be om tilgivelse?», spurte han meg. Han gråt, og ba meg rapportere dette videre til militærtribunalet, sa Mopepe til Dagbladet.

Legerapporten, som er utført av militærtribunalets lege, konkluderer med det samme, at Moland ville be om tilgivelse for drapet.

Tjostolv Moland har de siste dagene vært tiltagende psykisk syk. Han har ennå ikke fått anledning til å ta stilling til påstandene fra legerapporten i retten.

I går kom det fram at Moland og French ikke hadde sovet i samme celle, som de har gjort i hele perioden.

PÅ VEI TIL RETTEN I DAG: Tjostolv Moland og Joshua French på vei fra fengselet til rettslokalet i Kisangani. Foto: Tore Meek/Scanpix
PÅ VEI TIL RETTEN I DAG: Tjostolv Moland og Joshua French på vei fra fengselet til rettslokalet i Kisangani. Foto: Tore Meek/Scanpix Vis mer

Av rapporten går det fram at personell ved fengselet hadde funnet Moland utenfor cella. Han skal da ha sagt «Josh forstyrrer meg». Moland ba da om en annen celle. Personell i fengselet skal ifølge rapporten som legges fram han spurt Moland om han var syk og om han trengte lege. Da skal han ha svart han nei. Han ba om advokaten fordi han allerede har innrømmet sine synder til pastoren, blir det hevdet i rapporten.

Moland får den nå oversatt.

- Frykter at Moland utnyttes
Moland går på sterke malariamedisiner. De er kjent for å kunne utløse psykoser.

Advokat Morten Furuholmen mener Moland er for svak til å forklare seg i dag, men frykter at aktoratet vil utnytte Molands svekkede psykiske tilstand for å få noe ut av ham.


Utenriksdepartementets representant i Kisangani, Fred Rasmussen, møtte onsdag morgen Moland i fengselet.

— Moland har sovet dårlig, jeg vet ikke om han har sovet i det hele tatt, sier Rasmussen til NTB.

Før retten ble satt:

Moland ble i går svært dårlig.

- Han vil ikke snakke med meg eller noen andre. Han vil heller ikke spise eller drikke, sa legen Jean-Paul Lombale, som forsøkte å behandle ham, til Dagbladet.

Advokat Morten Furuholmen beskrev Molands mentale tilstand som forverret.

Han og medfange Joshua French oppholdt seg natt til i går i hver sin celle etter en angivelig krangel.

Etter at Rasmussen fra UD fikk Moland til å spise et måltid mat, drikke vann og ta medisiner. Da skal Moland ha sovnet, og de to nordmennene ble plassert på samme celle igjen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling