Syk, sint og alene

HAMAR/ULLERSMO (Dagbladet): I over en time satt Per Orderud syk og alene foran TV-skjermen på cella på Ullersmo mens dommen ble lest opp. Odelsgutten sliter med et hardt utbrudd av psoriasis og er nesten døv på det ene øret. Han har ikke fått snakke med kona Veronica etter at dommen falt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Orderud kom tilbake til Ullersmo kvelden før domsavsigelsen på Hamar. Han ble like før påske innlagt på Akershus universitetssykehus. Bakgrunnen var den psykiske reaksjonen etter juryens kjennelse for to uker siden.

Slektninger sier til Dagbladet at Per fortsatt sliter med sykdom. Odelsgutten har psoriasis. Etter at han ble innlagt på sykehus, fikk han et kraftig utbrudd.

- Han var skikkelig dårlig. Det hadde grodd så mye til i øret at han nesten ikke hørte, sier fetter Lars Martin Orderud til Dagbladet.

Lars Martin Orderud vil berømme innsatsen til sykepleierne på sykehuset.

- De gjorde en kjempejobb. Alle som stiller opp for Per nå, det er de som redder ham, sier Lars Martin.

Per Orderud har ikke fått snakket med kona Veronica etter at dommen falt. I går sendte han med en hilsen til kona gjennom fetteren Lars Martin.

- Jeg og kona har fått besøkstid hos Veronica i morgen, så da skal vi ta med hilsenen fra Per, sier han.

Anker

Eidsivating lagmannsrett mener Per initierte drapene, og at drapene har sitt utspring i gårdstvisten. Odelsgutten ble dømt til 21 års fengsel, men i går kveld ble det klart at han anker til Høyesterett.

Klokka ti minutter over tre i går ettermiddag gikk privatetterforsker Harald Olsen inn bak murene for å treffe Per. Først to og en halv time seinere kom han ut igjen.

- Per er sint og frustrert, sa en alvorlig Harald Olsen til Dagbladet etter å ha kommet ut døra til Ullersmo fengsel.

- Han var forberedt på dette, men reagerer med sinne på at dette i det hele tatt er mulig i en rettsstat som Norge. Han tok dommen på en bedre måte enn juryens kjennelse, sier Olsen.

- Var redd for Per

- Da kjennelsen falt før påske, fikk han et voldsomt sjokk. Nå virker det som det endelig har gått opp for ham at han er funnet skyldig, sier Olsen.

Kvart på sju i går kveld kom fetteren Lars Martin Orderud for å besøke Per. Noen minutter seinere kom også fetteren Espen Orderud. En time etter kom de sammen ut igjen.

- Han var nedbrutt, det er det ingen grunn til å legge skjul på, sier Lars Martin Orderud til Dagbladet.

Han var likevel lettet over at det etter forholdene sto noenlunde bra til med Per.

- Han har kommet seg siden han var på sykehuset. Da var jeg redd for at han aldri ville komme tilbake, jeg var skikkelig redd, sier han.

Advokat Cato Schiøtz besøkte også Per Orderud i fengslet i går.

- Det er brakt helt på det rene at Per Orderud vil anke dommen på 21 års fengsel, opplyser Schiøtz.

Nå vil han sammen med advokat Erling Lyngtveit starte forberedelsene til en ankebegjæring til Høyesterett. Schiøtz regner med at ankebegjæringen vil være ferdig om halvannen uke.