Syk Sonja må avlyse julebesøk

Dronning Sonja er fortsatt sykemeldt på grunn av den vonde foten, og kan derfor ikke følge sitt vante program på julaften. Den siste uka har dronningen hvilt ut på solferie i Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For de eldre i Oslo har det alltid vært stas når dronningen på selveste julaften har valgt seg en helseinstitusjon og dukket opp på uventet julebesøk. I år er det imidlertid ikke så mye spenning rundt hvor dronningen skal feire jul. Slottet har allerede gjort det klart at dronningen ikke har helse til å dra på julebesøk utenom familien.

- Dronningen er sykemeldt ut året, og vil derfor ikke ha noen offisielle oppdrag på julaften, sier informasjonssjef Wenche Rasch ved Slottet.

Populære julebesøk

Dermed blir det et brudd i rekken av de tradisjonsrike og populære julebesøkene. De sju siste årene har dronningen besøkt ulike institusjoner på julaften. Før det reiste hun på privat initiativ på julebesøk hos gamle og syke i Oslo-området. Dronningen har flere ganger uttalt at hun setter stor pris på disse besøkene, som opp gjennom årene har gitt glede til flere hundretalls personer.

- Disse private julebesøkene har gjort sterkt inntrykk på meg, og understreker hvor viktig det er at vi satser på omsorg overfor hverandre, sa dronningen til NTB tidlig på 90-tallet.

Helse og solidaritet har også vært viktige begreper for dronningen, som i likhet med prinsesse Märtha Louise har engasjert seg for svake i samfunnet.

Privat ferie

Informasjonssjefen opplyser at dronningen forrige lørdag reiste på privat ferietur til Spania, og at hun kommer hjem til Norge fredag. Onsdag den 20. desember reiser hun sammen med kong Harald til Kongsseteren. Der skal kongeparet bo fram til over nyttår.

Dronningen har etter det Dagbladet erfarer vært sliten etter alt oppstyret rundt kongehuset denne høsten. I oktober ble hun ankeloperert ved Rikshospitalets ortopediske avdeling. Det ble da kunngjort at dronningen var sykemeldt for resten av året. Etter det har dronningen bare opptrådt offisielt ved dronning Ingrids begravelse i Roskilde i midten av november. Da brukte hun en spesialsko for å skjule gipsen rundt den venstre foten. Dronningen avbrøt da et lengre opphold på et helsehotell i Italia for å delta i begravelsen.

I Italia hadde dronningen selskap av en nær venninne som bor på en av middelhavsøyene. Etter det Dagbladet erfarer er det denne venninna dronningen nå besøker.

FORTSATT SYKEMELDET: På grunn av smertene i venstre fot.