Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syk statsråd granskes av advokater

Handelsminister Maria Borelius «glemte» også millionhytte og aksjesalg. Nå har statministeren fått nok medieoppslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sveriges nye statsminister Fredrik Reinfeldt makter ikke flere negative medieoppslag om sine statsråder, i alle fall ikke om handelsminister Maria Borelius.

Etter formiddagens nye avsløringer om handelsministerens «ukjente» millionhytte og brudd på rapporteringsplikten for aksjesalg, bestemte statsministeren at partiadvokatene til Moderaterna skal gå gjennom handelsministerens økonomiske affærer.

Og da hadde han ikke hørt kveldens avsnitt i svenske nyhetssendinger med tilbakeblikk på Borelius\' egen forretningsvirksomhet.

Sirkus Reinfeldt fortsetter

Samtidig ble Borelius (51) sykmeldt. Og handelsministerens støtteapparat var raskt ute med å fortelle at hun ikke lider av noe alvorlig. Men urinveisinfeksjon skal være ubehagelig nok - på toppen av offentlighetens søkelys for økonomiske snurrepiperier.

Før føljetongen om handelsminister Borelius fortsetter: dagens vinner i Sverige er det statlige kringkastingsselskapet Sveriges Radio/Sveriges Television. 6.500 tjuvtittere har plutselig kommet på at de har glemt å rapportere at de har tv, og har meldt seg til lisenskontoret i Kiruna. En av dem er regjeringens stabsjef Johan Forsell.

Etter at tre statsråder ble avslørt for glemsel eller ideologisk motvilje mot å betale lovbestemt lisens til en kringkasting der de misliker programmene, kom Forsell fram fra glemselen i går kveld.

Også handelsminister Borelius kom på at hun ikke hadde betalt lisens på noen år. Det var etter at hun forklarte svart betaling av barnevakt med trang privatøkonomi. Den forklaringen ble dempet da Borelius ble stilt til veggs med at hun og mannen hadde over 100.000 kroner utbetalt i måneden mens barna var små - tidlig på 90-tallet.

 I GANG:  Forrige fredag erklærte den nye svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt ballet for åpnet. Siden har det vært haraball. Foto: Scanpix.
I GANG: Forrige fredag erklærte den nye svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt ballet for åpnet. Siden har det vært haraball. Foto: Scanpix. Vis mer

Kan få bot

Dagen startet med to nye avissmeller for Maria Borelius. Hun blir gransket - og risikerer en bot på 15.000 kroner - for å ha varslet om salg av egne aksjer i et selskap der hun selv sitter i styret først to uker etter varslingsfristen. Forklaringen var en travel periode i forbindelse med valginnspurten.

Så kunne Aftonbladet og Expressen fortelle at handelsministeren og hennes forretningsektemann Gregers Larsson eier en sommerbolig i Skåne i øvre millionklasse med kreativt eierskap gjennom et postkasseselskap på friskattøya Jersey.

Larsson undertegnet kjøpspapirene i 2002 på 6,8 millioner svenske kroner. Verdien er allerede minst 12 millioner, og handelsministeren med ektemake hadde risikert en million kroner i skatt  dersom de hadde registrert seg i det svenske eiendomsregisteret som svensker flest.

Det er ikke ulovlig for svensker å eie selskaper på Jersey, og det er ikke noe juridisk i veien for at Jersey-selskaper kan eie fritidsboliger i Sverige. Men statsminister Reinfeldt håper for troverdighetens skyld at handelsministeren ikke er blitt svimmel av transaksjonene rundt Skåne-eiendommen.

Dømmekraft?

Han var diplomatisk, men tydelig misfornøyd da han ble spurt om hva han synes om Borelius dømmekraft. Hun ikke hadde sagt noe om denne eiendommen da Reinfeldt ville sjekke statsrådenes portefølje.

I ettermiddag sier tidligere partileder Ulf Adelssohn at han ante "en betydelig risiko" med en gang han hørte navnet til Borelius i regjeringsspekulasjonene. Det stilles større krav til statsråders moral enn andre, sier Adelsson til nyhetsbyrået TT - uten å gå detaljert inn i materien.

image: Syk statsråd granskes av  advokater

Han hadde kanskje peiling på hva som kom til å dukke opp i kveld. SVT legger fram konkursbereretninger og anførsler om tvilsom forretningsførsel i selskaper der Borelius  vært stor deleier i tv-bransjen.

Unnskyld, Sverige

Kulturminister Cecilia Stegö Chilò var kjappest ute av startblokkene i den svenske regjeringsfarsen. Allerede en time etter utnevnelsen forrige fredag overrasket den nye kulturministeren med sin totale uvitenhet om at hun også var ansvarlig for svensk idrett.

Så var hun med på å utøse skredet om tjuvtittere. Chilò hadde flere forklaringer på hvorfor hun - nå som minister for statskringkastingen - ikke hadde betalt tv-lisens på 16 år.

Hun landet på «unnskyld, Sverige» og en forklaring om forglemmelse. I dag var første dagen den nye kulturministeren helt seg helt borte fra det offentlige rom-Misliker SVT
Men det gjorde ikke journalist Anders Carlgren. Han beskylder kulturministeren for blank løgn i lisenssaken. Seinest i mars i år fortalte Chilò at hun med glede så fram til en rettssak om manglende lisensbetaling. Hun misliker både lisensordningen og den statlige kringkastingen. Ifølge Carlgren.

Chilò var da administrerende direktør for Stiftelsen Fritt Nâringsliv og det verdikonservative forlaget Timbra. Carlgren hadde nettopp levert rapporten som Chilò hadde bestilt om SR/SVT: «I statens og partiets tjeneste: Sveriges ufrie public services i 80 år».

I ettermidag forsøkte Reinfeldt å komme i gang med regjeringsarbeidet.

På en pressekonferanse ville Reinfeldt fortelle om noen pappesker med gamle lydbånd og notater om den forrige regjeringens håndtering av tsunamien jul 2004. Men spørsmålene kom om handelsministerens og kulturministerens første uke i regjering.

TAUS I DAG: Dette er første dagen kulturminister Cecilia Stegö Chilò ikke har uttalt seg om idrett, tv-lisens eller noe annet. Men en tidligere arbeidstaker påstår hun lyver i lisens-forklaringen.
SYKMELDT: Den nye svenske handelsministeren Maria Borelius strålte da hun ble utnevnt forrige mandag. Noen hundre medieoppslag og en uke seinere er hun sykmeldt.