ÅPNER FOR DØDSHJELP: Svenske myndigheter bestemte i dag at pasienter skal kunne avbryte livsforlengende behandling. Avdelingssjef Anders Printz og jurist Maria Jacobsson fortalte om myndighetenes beslutning på en pressekonferanse i dag.
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
ÅPNER FOR DØDSHJELP: Svenske myndigheter bestemte i dag at pasienter skal kunne avbryte livsforlengende behandling. Avdelingssjef Anders Printz og jurist Maria Jacobsson fortalte om myndighetenes beslutning på en pressekonferanse i dag. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX Foto: Claudio Bresciani / SCANPIXVis mer

Syk svensk kvinne (32) får hjelp til å avslutte livet

- Jeg er veldig glad og føler meg rolig i sjelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Socialstyrelsen i Sverige slo fast under en pressekonferanse i dag at pasienter har krav på å få avbrutt livsforlengende behandling, dersom de er inneforstått med hva de ber om hjelp til, skriver svenske Expressen.

Saken ble utløst av et brev til myndighetene fra en fullstendig lammet kvinne (32) i respirator som ba om å få hjelp fra helsepersonell til å avslutte livet.

Dette skrev hun til Socialstyrelsen:

- Kan ikke puste selv«Jeg har en sykdom som heter Nevrofibromatose. Jeg ble født med sykdommen som ble oppdaget da jeg var ett år gammel. Jeg ble operert for sykdommen da jeg var seks. Det var da jeg ble fullstendig lammet og bundet til respirator 24 timer i døgnet. Jeg kan ikke puste selv. Ikke et eneste åndedrag. Jeg kan heller ikke bevege meg.»

Kvinnen ba svenske myndigheter om å få forlate livet med et snev av verdighet inntakt.

«Så lenge jeg har min kropp og min hjerne i behold, vil jeg avslutte mitt liv så lenge det er verdig. Jeg vil verken lide eller råtne bort, hvilket kommer til å skje etter som det eneste som holder meg i live er respiratoren. Hadde jeg hatt mulighet til å gjøre dette selv, hadde jeg gjort det.»

Åpner for dødshjelpSocialstyrelsen har vurdert de juridiske forholdene knyttet til kvinnens dødsønske, og kommet til at hun har rett til hjelp fra helsepersonell til å avbryte den livsforlengende behandlingen.

- Om en pasient ikke vil ha livsforlengende behandling, ikke vil at den skal settes inn eller at den skal fortsette, skal legen respektere dette, uttalte avdelingsleder Anders Printz i Socialstyrelsen på en pressekonferanse i dag.

- Helseomsorgen er pliktig til å tilby en døende pasient god behandling, som for eksempel smertelindring, angstdempende medisiner eller sovemiddel. Kravet er at pasienten er velinformert og beslutningsdyktig, hvilket innebærer at hun må kjenne til konsekvensene av sin beslutning.

Ifølge Socialstyrelsen må ikke pasienten være i siste stadium av sykdommen for å kunne avslutte livsforlengende behandling.

- Vi har ikke stilt særskilte krav om at pasienten skal avlide i løpet av noen dager. Om pasienten vil at livsforlengende behandling skal opphøre, skal det respekteres, sier Printz.

Den 32 år gamle kvinnen er tilfreds med myndighetenes beslutning.

- Jeg er veldig glad og føler meg rolig i sjelen, sier hun til Expressen.