Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syk Valla avlyste 8. mars-taler

Skulle kreve forbud mot sexkjøp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En lei influensa gjorde at tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla måtte avlyse dagens planlagte 8. mars-taler i Trondheim og Oslo.

- Hun har ligget syk med influensa i to dager på et hotellrom i Trondheim. Det eneste lyspunktet er at hun har kommet seg hjem til Oslo, sier Ane Stø, arrangementsansvarlig i kvinnegruppa Ottar til Dagbladet.no. 

Stø tok over og framførte en sms-hilsen fra den tidligere LO-lederen, som etter planen skulle ha gjort come back på en tradisjonell politisk scene i dag.

«Kjære 8. mars-deltakere, jeg er lei for at jeg ikke kan møte her i dag på grunn av sterk influensa», het det i hilsenen til møtedeltakerne på Youngstorget, formidlet via Ane Støs mobil.

I tillegg til hovedkravet om umiddelbar kriminalisering av horekunder, nevnte Valla to kampkrav for dagen: 10 ukers pappapermisjon og ammelønn.

Fem minutter før planlagt start var det glissent på Youngstorget, men opptellingen da toget startet viste 1700 frammøtte.

-Valla skulle blant annet snakke om kriminalisering av sexkjøp, likelønn og kvinner i arbeidslivet, sier Stø.

Krever forbud mot sexkjøp

SYK: Gerd-Liv Valla er syk. Her avbildet som taler på Youngstorget 1. mai 2004. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX
SYK: Gerd-Liv Valla er syk. Her avbildet som taler på Youngstorget 1. mai 2004. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX Vis mer

Ifølge Dagsavisen er det ventet at Valla vil stille krav om likestilling av turnus og skiftarbeid i sin tale.

- De som jobber turnus har høyere timeantall enn de som jobber skift. For å få gjort noe med denne forskjellsbehandlingen, trengs det en lovendring i arbeidsmiljøloven, sier Valla til Dagsavisen. 

Den tidligere LO-lederen skulle etter planen også snakke om kriminalisering av sexkjøp.

- Det ser ut til at vi kommer i mål med å få en lov som forbyr kjøp av seksuelle tjenester. Dette er en viktig sak som vi har jobbet for lenge. Vi må markere tydelig at kvinner ikke er til salgs verken her hjemme eller globalt.

• Les også: Hvilke paroler vil du helst se i toget?

Skuffelse i Trondheim

I tillegg til de to appellene, skulle Valla åpne en kunstutstilling i Trondheim og holde en tale på Tveten gård i Oslo, skriver NTB.

Blant arrangørene av 8. mars i Trondheim var det skuffelse over avlysningen.

-Valla har vært en viktig frontfigur i fagbevegelsen og kommer til å være en viktig aktør i jobben for å fremme kvinners rettigheter til likestilling også i framtida, sier leder Heidi Klokkervold Fellesorganisasjonen i Sør-Trøndelag til NRK.

Feiringa av kvinnedagen i Trondheim gikk ellers som planlagt. Over 500 mennesker møtte fram for å høre appeller og diktlesing.

LESTE SMS-HILSEN: : Leder av 8.mars-komiteen i Oslo, Ane Stø, måtte steppe inn på Youngstorget for en influensasyk Gerd-Liv Valla og videreformidle en sms-hilsen fra den tidligere LO-lederen.
SYKEPLEIERSJEF: : Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lisbeth Normann, holdt appell under 8. mars-arrangementet på Youngstorget.
HOVEDPAROLE: Kriminaliserir horekundene nå, var hovedparole i 8. mars-toget i Oslo. 1700 mennesker møtte fram på Youngstorget før toget gikk gjennom hovedstadens gater.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!