Syk verden venter på doktor Gro

I neste måned får Gro Harlem Brundtland vite om hun blir sjef for Verdens Helseorganisasjon. I så fall får hun mer enn nok å gjøre. Den globale folkehelsa er langt fra god ved inngangen til det nye året. Gro vil få nye, mystiske sykdommer å hanskes med og de gamle sydommene holder seg er illevarslende spreke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I Hong Kong slaktes i dag over en million kyllinger. Det er et dramatisk tiltak for å knekke et mystisk fuglevirus som for første gang har smittet mennesker.I Kenya, Sudan og i Somalia dør hundrevis av mennesker og dyr av en annen, mystisk sykdom. Den dødlige smittet dreper sine ofre på et par dager. Forskerne tror nå at det dreier seg om en militbrann-epidemi.

Dysentero og Kolera

Kola-halvøya, nær grense til Norge, herjes også av en epidemi. I byene Murmansk, Kola og Severomorsk fylles nå sykehusene av folk med dysenteri. Nær 500 mennesker er nå rammet. Årsaken til sykdommen er fordervede melkeprodukter. I Kongo er en kolera-epidemi i ferd med å bryte ut. Her, som i Kenya og i Somalia, henger sykdommene trolig sammen med ekstreme værforhold, nærmere bestemt voldsomme oversvømmelser.Eldre, mer kjente sykdommer, skaper fortsatt store problemer i enkelte land. I Pakistan forsøker nå både FN og landets helsemyndigheter å vaksinere ikke mindre enn 24 millioner barn mot polio. Hittil i år har om lag 800 barn i Pakistan fått denne, lammende sykdommen.De mystiske sykdommene i Øst-Afrika og i Hong Kong kan være avslørt før Gro Harlem Brundtlands framtid blir avgjort. Laboratorierer i flere land jobber nå på høygir for å finne ut hva som egentlig ligger bak dem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer