Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syk verden venter på doktor Gro

I neste måned får Gro Harlem Brundtland vite om hun blir sjef for Verdens Helseorganisasjon. I så fall får hun mer enn nok å gjøre. Den globale folkehelsa er langt fra god ved inngangen til det nye året. Gro vil få nye, mystiske sykdommer å hanskes med og de gamle sydommene holder seg er illevarslende spreke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Hong Kong slaktes i dag over en million kyllinger. Det er et dramatisk tiltak for å knekke et mystisk fuglevirus som for første gang har smittet mennesker.I Kenya, Sudan og i Somalia dør hundrevis av mennesker og dyr av en annen, mystisk sykdom. Den dødlige smittet dreper sine ofre på et par dager. Forskerne tror nå at det dreier seg om en militbrann-epidemi.

Dysentero og Kolera

Kola-halvøya, nær grense til Norge, herjes også av en epidemi. I byene Murmansk, Kola og Severomorsk fylles nå sykehusene av folk med dysenteri. Nær 500 mennesker er nå rammet. Årsaken til sykdommen er fordervede melkeprodukter. I Kongo er en kolera-epidemi i ferd med å bryte ut. Her, som i Kenya og i Somalia, henger sykdommene trolig sammen med ekstreme værforhold, nærmere bestemt voldsomme oversvømmelser.Eldre, mer kjente sykdommer, skaper fortsatt store problemer i enkelte land. I Pakistan forsøker nå både FN og landets helsemyndigheter å vaksinere ikke mindre enn 24 millioner barn mot polio. Hittil i år har om lag 800 barn i Pakistan fått denne, lammende sykdommen.De mystiske sykdommene i Øst-Afrika og i Hong Kong kan være avslørt før Gro Harlem Brundtlands framtid blir avgjort. Laboratorierer i flere land jobber nå på høygir for å finne ut hva som egentlig ligger bak dem.

Fjærkre-blodbad

I Hong Kong er 12 mennesker rammet av fugle-influensaen. Fire er døde. Viruset kan altså smitte fra fugler til mennesker. Men kan det smitte mellom mennesker? I så fall kan den mystiske sykdommen utvikle seg til en epidemi.- Det spørsmålet har vi foreløpig ikke svar på, sier doktor Keiji Fukuda fra et forskningsenter i Atlanta, USA som analyserer blodprøver fra Hong Kong. Denne usikkerheten er årsaken til at myndighetene i Hong Kong i dag slakter 1,3 millioner kyllinger. Samtlige høner, kalkuner og gjess i byen går også med i blodbadet. Senteret i Atlanta undersøker også den mystiske sykdommen i Øst-Afrika. Her er budskapet det samme. Forskerne har ennå ikke full klarhet over årsaken. Men de tror at en miltbrann-bakterie står bak den. I Kenya er til nå 250 mennesker døde av epidemien. I Somalia og i Sudan er tallet 600. Men epidemien er på ingen måte over.- Vi frykter for at hundrevis av mennesker dør ubemerket i bushen, sier virusforsker Louise Martin til nyhetsbyrået AP.

Irak og Nord-Korea

Samme frykten gjelder også verdens mest isolerte land, Nord-Korea. Sult-katastrofen her kan bli et politisk, meget betent problem for Gro om hun blir verdens doktor. Selv om både FN og frivillige organisasjoner har satt i gang et storstilt hjelpearbeid i Nord-Korea, så er store deler av landet fortsatt hermetisk lukket. Hjelpearbeiderne frykter for nord-koreanere i disse områdene sulter og fryser i hjel i stillhet.Irak og Saddam Hussein vil utgjøre et annet, og minst like delikat problem for doktor Gro. FNs økonomiske sanksjoner har ført til at barn i tusentall er døde på grunn av underernæring og mangel på medisiner. Astrid Nøkleby Heiberg, nyvalgt president for Det internasjonale Røde Kors , har allerede tatt til orde for at denne boikotten umiddelbart på oppheves. Kanskje får hun snart følge av verdensdoktor Gro.

FJÆRKRE-SLAKT</B>: I dag slates samtlige kyllinger, høner, gjess og kalkuner i Hongkong på grunn av det fryktede fugle-viruset. Dette er bare ett av problemene som vil møte Gro Harlem Brundtland dersom hun får jobben som WHO-leder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!