Sykdom og kaos i Arafats ruiner

Yassir Arafat er gusten og syk, kanskje har han magekreft. Abu Ala vil ikke være statsminister likevel. Det er kaos i det palestinske lederskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEL AVIV (Dagbladet): Det er ikke bare Arafats bygningskompleks i Ramallah, muqataen, som ligger i ruiner. Det er også fredsforhandlingene med israelerne. Og det såkalte veikartet. Nå ser det også ut til at regjeringsplanene til Ahmad Korei, bedre kjent som Abu Ala, skranter. I går leverte Abu Ala en håndskrevet avskjedssøknad til Yassir Arafat. Og som om ikke det er nok: Arafat selv er muligens livstruende syk.

Abu Ala skulle egentlig presentere sitt nye regjeringsprogram i går.

Men heftige krangler i det palestinske lederskapet gjorde at seansen ble utsatt på ubestemt tid. I tillegg nektet Arafat å godta Nasser Youssef som innenriksminister slik statsminister Abu Ala hadde bestemt. Youssef krevde full kontroll over de væpnede styrkene, noe Arafat ikke går med på. Dermed ble Abu Ala eitrende sinna. Ifølge BBC skal Abu Ala så ha stormet ut av møtet, skrudd av mobiltelefonen og gjort seg utilgjengelig for omverdenen.

Intense møter

- Abu Alas avskjedssøknad er ment alvorlig, men jeg vil ikke utelukke at han lar seg overtale til å fortsette som statsminister likevel, sier en palestinsk kilde. Det palestinske lederskapet satt i intense møter i hele går, og vil gjøre det samme i dag.

- Det er oppløsningstendenser i det palestinske lederskapet, sier en diplomat som står palestinerne nær.

Vanlige palestinere har det verre enn noensinne. De statsløse innbyggerne trenger et lederskap som kan forhandle fram en løsning med israelerne. I de nærmeste dagene vil deres ledelse imidlertid krangle seg imellom. For alle vil ha en bit av maktkaka.

I tillegg er helsetilstanden til 74-årige Arafat dårlig. Presidenten har sett tynn og gusten ut siden forrige helg, da Abu Alas kriseregjering ble utnevnt. Ryktene om hva som feiler ham er mange. Alt fra at israelerne har forgiftet ham, til hjerteinfarkt. Ifølge magasinet TIME kan Arafat ha fått magekreft. To legeteam fra Jordan og Egypt har undersøkt Arafat i Ramallah. De egyptiske legene skal ha «uttrykt bekymring» for presidentens helsetilstand, melder Abu Dhabi TV.

Raseri

Blant palestinere flest hersker raseri. Og når det knapt finnes politi i gatene, kommer stadig meldinger om interne oppgjør, fra Nabulus på Vestbredden til Gaza.

- Logisk sett skulle man tro at våre ledere ser alvoret i dagens situasjon, men det er mange som setter sin egen agenda foran folkets, sier en palestiner som står lederskapet nær.

Utenriksminister Jan Petersen skal besøke de palestinske områdene neste uke. I UD vil man gjerne at han skal møte Arafat. Men hvem andre Petersen vil møte, er helt uavklart.

SKRIFTEN I ANSIKTET: Yassir Arafat har magekreft, skrev tidsskriftet Time i går. Tidligere denne uka sa Arafats talsmenn at han likevel ikke hadde hatt hjerteinfarkt i forrige uke.
PATRULJERER: Palestinske soldater patruljerer Yassir Arafats ruiner i Ramallah. Både Arafat og hans politiske byggverk kan være alvorlig syke.