FRYKTER DET VERSTE: Det fryktes at så mange som 1500 mennesker kan ha omkommet i det voldsomme uværet som har rammet nordvestlige områder av Pakistan de siste dagene. Foto: REUTERS/Adrees Latif
FRYKTER DET VERSTE: Det fryktes at så mange som 1500 mennesker kan ha omkommet i det voldsomme uværet som har rammet nordvestlige områder av Pakistan de siste dagene. Foto: REUTERS/Adrees LatifVis mer

Sykdom sprer seg i Pakistans flomområder

Barn blir syke og overlevende fortviler etter den voldsomme flommen i Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Rasende overlevende forbanner landets regjering for å ha gitt dem opp mens de sørger over de døde i flomområdene i Pakistan. Sykdom sprer seg blant barna.

Ifølge informasjonsministeren for de nordvestlige områdene, Mian Iftikhar Hussain, har minst opptil 1.500 mennesker mistet livet i flommen.

- Vi har registrert 774 omkomne, men det totale antallet døde er mellom 1.200 og 1.500, sier han.

Minst en halv million mennesker er blitt fordrevet fra sine hjem av vannmassene, opplyste myndighetene mandag.

Røde Kors har på sin side opplyst at opptil 2,5 millioner mennesker er berørt av flommen nordvest i landet.

Forbanner myndighetene - Måtte Gud knuse denne regjeringen. De har ikke hjulpet oss i denne katastrofen, roper Mohammad Shah Fahad mens han står langs veien i Khyber-Pakhtunkhwa-provinsen nord i landet.

Mens mennene søkte ly i moskeene, har kvinner og barn søkt seg til hurtig improviserte flyktningleirer.

Bushra Begum sitter med sin lille sønn i en leir opprettet av en lokal forretningsmann.

- Han er ett år og syk, sier hun.

De to andre barna hennes forsvant i vannmassene.

Mistet alt - Jeg hadde et hus med to rom i utkanten av Peshawar, bygd og betalt med mine hardt opptjente penger. Nå er alt borte i flommen, sier arbeideren Ejaz Khan, en av flere hundre som demonstrerte i den nordvestlige byen Peshawar mandag.

- Regjeringen hjelper ikke oss. Skolebygningen der jeg har søkt ly, er stappfull av mennesker, men ingen får mat eller medisiner, sier 53-åringen.

100.000 syke Rundt 100.000 mennesker har fått kolera eller mageinfeksjoner i flomområdene i Pakistan, ifølge lokale myndigheter. De fleste av dem skal være barn.

- Vår første prioritering er å evakuere de syke ut av flomområdet og så sørge for at de får medisinsk behandling, sier Syed Zahir Ali Shah, helseminister i den nordvestlige provinsen Khyber-Pakhtunkhwa.

- Til avsidesliggende strøk og til deler av Swat sender vi legeteam med helikopter, sier han.

- Vi har bekreftede rapporter om utbrudd av kolera i deler av Swat-området, sier Mian Iftikhar Hussain, informasjonsminister i provinsen.

Nødhjelp Internasjonale hjelpeorganisasjoner er i gang med å sende nødhjelp til de flomrammede, men arbeidet er vanskelig.

- Ingen har oversikt over situasjonen, sier Leger Uten Grenser (MSF) i Norge i en pressemelding.

Organisasjonen deler ut drikkevann og mat og organiserer provisorisk husly i Sibi-distriktet. MSF bygger tre midlertidige koleraklinikker i de rammede områdene.

Hjelpeorganisasjonen CARE opplyser at de er i gang med hjelpearbeid, og at de satser spesielt på kvinnene.

- Erfaringer fra lignende katastrofer viser at kvinner oftere enn menn blir rammet av vannbårne sykdommer som diaré og kolera, fordi det er de som henter vann, lager mat og vasker klær, sier CAREs generalsekretær Marte Gerhardsen.

Redd Barna frykter for barnas liv og helse, og har sendt medisinsk hjelp til regionen.

Internasjonal hjelp Redningsmannskaper forsøker ifølge myndighetene å nå fram til 27.000 mennesker som er isolert av vannmassene uten mulighet for å komme seg vekk ved egen hjelp. Mange skal ha søkt tilflukt på hustak eller klamrer seg til rester av ødelagte hjem og andre bygninger.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har på vegne av verdensorganisasjonen lovet hjelp til en verdi av opptil 10 millioner dollar, vel 60 millioner kroner.

Ifølge meteorologer er flommen utløst av et voldsomt regnskyll der det i løpet av 36 timer falt 312 millimeter nedbør. Flommen skal være den verste i Pakistan på 80 år.

(NTB)