HAR MISTET HJEM OG LEVEBRØD:Soldater prøver å hjelpe eldre med å flykte fra flommen i Nowshera i Khyber-Pakhtunkhwa-provinsen i Pakistan. Mange har mistet både hjem og levebrød i flommen. Foto: REUTERS / Adrees Latif / SCANPIX
HAR MISTET HJEM OG LEVEBRØD:Soldater prøver å hjelpe eldre med å flykte fra flommen i Nowshera i Khyber-Pakhtunkhwa-provinsen i Pakistan. Mange har mistet både hjem og levebrød i flommen. Foto: REUTERS / Adrees Latif / SCANPIXVis mer

Sykdom truer flomrammede i Pakistan

Minst 1100 mennesker har mistet livet i Pakistans verste flom i manns minne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Skittent flomvann bringer med seg smitte, og det er registrert flere tilfeller av kolera.

Kraftig monsunregn den siste uken har ført til store oversvømmelser. Veier og bruer er blitt skylt bort av vannmassene, noe som gjør det vanskelig for redningsarbeidere å nå fram til dem som trenger hjelp.

Den fattige nord-pakistanske provinsen Khyber-Pakhtunkhwa er det hardest rammede området. Flere steder klamrer folk seg fast til hustak og vrakrester mens de venter på hjelp. Folk bærer det de kan få med seg av eiendelene sine, og vader gjennom dypt vann for å komme seg i sikkerhet.

- Dette er den verste flommen her i provinsen siden Pakistan ble opprettet, konstaterer Mian Iftikhar Hussain, informasjonsminister i provinsregjeringen.

Flyktninger bor på overbefolkede skoler der de mangler mat og rent vann.

- Vi holdt på å drukne da vi forlot alt vi hadde. Jeg tok bare med meg barna og kom til denne bygningen, forteller et av flomofrene utenfor provinshovedstaden Peshawar.

Risavlinger ødelagt I alt 1,5 million innbyggere skal være berørt av oversvømmelsene i et land som allerede lider under opprørsangrep og fattigdom. Flere tusen hjem og store landbruksområder er ødelagt, noe som kan gi langvarige utfordringer for befolkningen.

- Flommen har ødelagt mais- og risavlinger i byen Nowshera, forteller Hussain.

Og i tillegg til mangel på mat, risikerer mange å bli syke av det skitne vannet.

- Det er stor fare for at man kan pådra seg diaré, astma og hudallergier hvis man oppholder seg i vannet, sier Shaharyar Bangash fra hjelpeorganisasjonen World Vision.

Ifølge Hussain er det allerede meldt om utbrudd av kolera i noen deler av Swat-dalen.

Tallet på omkomne i flommen passerte søndag 1.100, og det fryktes at dødstallet vil stige ytterligere.

Mistet levebrødet Flomrammede strømmer til storbyen Peshawar, mange av dem uten penger etter å ha mistet levebrødet.

HARDT RAMMET: En mann prøver å ta seg over ei provisorisk bru i Nowshera i provinsen Khyber-Pakhtunkhwa. Området er hardt rammet av flom. Foto: REUTERS / Adrees Latif / SCANPIX
HARDT RAMMET: En mann prøver å ta seg over ei provisorisk bru i Nowshera i provinsen Khyber-Pakhtunkhwa. Området er hardt rammet av flom. Foto: REUTERS / Adrees Latif / SCANPIX Vis mer

- Huset mitt er borte under vannet, og jeg rømte med bare noen få eiendeler, forteller Razia Bibi (48), som flyktet fra vannmassene med familien.

I nabolandet Afghanistan har minst 65 personer mistet livet og over 1000 familier er berørt.

Søndag ble hovedfartsåren mellom Nord- og Sør-Pakistan delvis gjenåpnet etter at den har vært stengt i flere dager på grunn av oversvømmelser og ødelagte bruer, melder BBC.

Meldinger om at vannstanden noen steder sank søndag, skapte nytt håp, men det meldes også at det trolig kommer mer regn som også vil ramme lenger sør i Pakistan.

Hjelpepakke EU-kommisjonen bidrar med nesten 237 millioner kroner til hjelpearbeidet. USA sendt inn helikoptre og annet utstyr som en del av en hjelpepakke til en verdi av over 60 millioner kroner.

- Vår ambassade i Islamabad jobber tett med pakistanske myndigheter for å sørge for at hjelpen kommer fram til dem som trenger den mest, sier utenriksminister Hillary Clinton.

Hun legger til at hennes tanker går til alle dem som har mistet sine kjære eller sine hjem.

(NTB)

SØKER TILFLUKT: Innbyggere i Nowshera har søkt tilflukt i en moské. Vannmassene har lagt flere tusen pakistanske hjem i grus. Foto: REUTERS / Adrees Latif / SCANPIX
SØKER TILFLUKT: Innbyggere i Nowshera har søkt tilflukt i en moské. Vannmassene har lagt flere tusen pakistanske hjem i grus. Foto: REUTERS / Adrees Latif / SCANPIX Vis mer