TRUER TRÆRNE:  Sykdommen «Phytophthora ramorum», en eggsporesopp som etterlater flere tretyper, deriblant eik, tørre og livløse, har den siste tiden drept flere millioner trær i delstatene Oregon og California. Foto: AP Photo/Oregon State University
TRUER TRÆRNE: Sykdommen «Phytophthora ramorum», en eggsporesopp som etterlater flere tretyper, deriblant eik, tørre og livløse, har den siste tiden drept flere millioner trær i delstatene Oregon og California. Foto: AP Photo/Oregon State UniversityVis mer

Sykdommen har drept en millioner av trær. Forskerne mener det er umulig å stoppe den

Etterlater trær som blør sevje til de tørker ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdens skoger er både viktige for økosystemet der de er og for å fjerne karbondioksid fra atmosfæren.

Derfor vekker den omfattende spredningen av «Phytophthora ramorum» langs USAs vestkyst stor bekymring i forskermiljøer.

Washington Post skriver at sykdommen, en eggsporesopp som etterlater flere tretyper, deriblant eik, tørre og livløse, den siste tiden har drept flere millioner trær i delstatene Oregon og California.

- Umulig å stoppe Ifølge en forskningsrapport fra PNAS, skal den nå være umulig å stoppe.

Dette fordi den tredrepende sykdommen nå har kommet inn i epidemifase 3, en fase der det er umulig å utrydde epidemien.

- Hadde et storskalaprosjekt for å stoppe «Phytophthora ramorum» startet i 2002, så hadde det i prinsippet vært mulig. Nå er det, slik vi ser det, umulig å stagge sykdommen, står det i rapporten.

Sprer seg via vinden Forskningsrapporten konkluderer med at sykdommens nedslagsområde kan mer enn tidoble seg innen 2030, og at selv årlige midler til en verdi av 100 millioner dollar ikke vil gjøre noen stor forskjell for å hindre spredningen.

- Den sprer seg via vind og regn, og har spredd seg over store områder i landet den siste tiden, sier Richard Cobb, postdoktor ved universitetet i California, ifølge Washington Post.

Han er en av forskerne som arbeidet med rapporten. Cobb understreker at det også ville ha vært kostbart å redde trærne tilbake i 2002.

- Et slikt forsøk ville ha vært ekstremt vanskelig og vi måtte faktisk ha stilt spørsmålet om det hadde vært verdt det, sier han.

Fare for skogbrann Ifølge Cobb rammer sykdommen ulike trær ulikt.

Likevel er synet av totalt uttørkede trær grunnet «Phytophthora ramorum» stadig vanligere i California, der patogenet virkelig har satt sitt merke.

Det er ikke godt nytt for delstaten som lenge har slitt med tørke og skogbrann.

Så sent som i fjor sommer var det ekstremtørke i California, og Cobb frykter at «Phytophthora ramorum» skal føre til enda større brannfare i områdene som er rammet av sykdommen.

- Sykdommen er en reell fra også for trær som ikke kan bli rammet av den, i og med at de syke trærne kan ta fyr og brenne friske trær, sier Richard Cobb ifølge Washington Post.