- Sykdommen skaper ingen konstitusjonelle problemer

Kong Harald sykdom og sykemelding skaper ingen konstitusjonelle problemer. Reglene er klare, sier statsviterprofessor Trond Nordby til NTB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kongens representasjonsoppgaver er ikke konstitusjonelt forankret. Disse oppgavene vil derfor ikke skape problemer, sier Norby.

De eneste oppgavene som er konstitusjonelt forankret, er de ukentlige statsrådsmøtene på Slottet og åpningen av Stortinget. Reglene for statsråd er slik at kronprinsregenten overtar kongens rolle når han er syk eller befinner seg i utlandet. Men heller ikke denne rollen er viktigere enn at møtene i statsråd også vil gå sin gang dersom både kongen og kronprinsregenten er i utlandet. Men reglen er slik at så sant han er i landet og er i stand til å møte, så skal kronprinsen møte i Kongens sted, presiserer Nordby.

Professor Nordby mener det heller ikke vil skape komplikasjoner dersom det under kongens sykefravær skulle oppstå en politisk krise som resulterer i regjeringsskifte. Noen mener kongens opptreden i slike situasjoner fortsatt kan ha en viss politisk betydning, men Norby trekker også dette i tvil.

- Forhandlingene om ny regjeringsdannelse går formelt via kongen, men i Norge er det den avtroppende regjeringssjefen som peker på den mest nærliggende etterfølgende statsminister. Den siste gangen kongen spilte en politisk rolle i forbindelse med et regjeringsskifte var i 1928 da Christopher Hornsrud dannet den første Ap-regjeringen, sier Nordby.

(NTB)