Sykdommen som nesten forsvant

Stadig færre dør av hjernehinnebetennelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I fjor var det 35 personer her i landet som ble registrert med meningokokksykdom (hjernehinnebetennelse). Det var samme nivå som året før (39 registrerte pasienter).

I årene 1975 til 1985 lå det årlige smittetallet helt oppe i mellom 250 og 350 pasienter - de aller fleste mellom ett og 20 år gamle.

Fram mot 1995 sank tallet ned mot 150 tilfeller i året. Så har sykdommen fortsatt i en bratt, nedadgående kurve.

Det er lenge siden meningokokksykdom var klassifisert som epidemi i Norge.

Her kan du lese hele statistikken.

- Hva har skjedd, avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet?

- Det er det ingen som vet, naturen har vært på vår side. Det er det eneste vi vet med sikkerhet tross mye forskning, sier Aavitsland til Dagbladet.no.

Hver tiende dør
Om lag 10 prosent av de som blir smittet, dør av sykdommen.

På 1970- og 80-tallet hadde Norge blant de høyeste forekomstene i hele Europa av hjernehinnebetennelse.

- Situasjonen var rett og slett forferdelig, sier Aavitsland.

De dramatiske tallene igangsatte en storstilt  utvikling av vaksine. I et omdiskutert forsøksprosjekt noen år fram til 1991, ble et utvalg ungdomsskoleelever født mellom 1972 og 1977 vaksinert.

- I ettertid er det bevist at 60 prosent av de som ble vaksinert fikk effektiv beskyttelse. Men det gir ikke noe helhetlig svar på hvorfor sykdomstilfellene gikk så markert ned, sier Aavitsland.

New Zealand og Frankrike

Nå har New Zealand og områder nord i Frankrike - på hver sin side av kloden - de høyeste forekomstene i verden av hjernehinnebetennelse.

Hvorfor det skjer akkurat der, har heller ikke forskerne noe fasitsvar på.

Den norskutviklede vaksinen er allerede i bruk i New Zealand, og skal nå også brukes i helseforebyggende arbeid i Nord-Frankrike.

LETER FORTSATT: Avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet og andre medisinske eksperter har ikke funnet noe fasitsvar på hvorfor tilfellene av meningokokksykdom har gått drastisk ned i Norge. Nå er New Zealand og Nord-Frankrike hardest rammet.