Sykdommer, gjeld og rot

Verdens nye sjeflege må ikke bare ta kampen opp mot globale sykdommer. Milliardgjeld, internt rot og hissige fabrikanter av legemidler trenger også en ledende hånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Av medlemslandene i Verdens helseorganisasjon var det 66 som ikke betalte inn kontingenten sin i fjor. Den totale gjelda var på 1,2 milliarder kroner. USA alene skylder 800 millioner kroner.

De dårlige betalerne skal straffes. Hvordan diskuteres i Genhve denne uka, når en rapport om gjeldsofrene legges fram for WHO-styret.

WHO håper Gro skal klare oppgaven med å drive inn gjelda.

Opprydding

Verre blir det kanskje å rydde opp internt i WHO-systemet. Som i andre FN-organisasjoner er byråkratiet stort og effektiviteten ofte dårlig. WHO har også lidd under dårlig ledelse og en fikse- og triksekultur på grensa til det korrupte. Det nytter ikke bare med en vårrengjøring. Går man for fort fram, er det lett å skaffe seg mektige fiender.

Tre av Gros konkurrenter i går, dr. George Alleyne fra Barbados, dr. Uton Muchtar Rafel fra Indonesia og dr. Ebrahim Samba fra Gambia, er alle regionaldirektører i WHO.

De føler seg utvilsomt forbigått av sin norske rival, som kom utenfra WHO-systemet. Slikt kan det fort bli samarbeidsproblemer av.

Mektig industri

WHOs årlige budsjett er på seks milliarder kroner. Verdens legemiddelindustri vil i år 2000 omsette for 2475 milliarder kroner. Det amerikanske selskapet Merck omsetter alene for 150 milliarder kroner hvert år.

Legemiddelindustrien har ikke alltid sammenfallende interesser med Verdens helseorganisasjon. Hvor blir det av profitten dersom de mest alvorlige sykdommene blir helt utryddet? Og hvor skal de farmasøytiske bedriftene dumpe overskuddslagrene av medisinene sine, dersom regelverket blir strengere? I dag bruker land i den tredje verden en altfor stor prosent av sine helsebudsjett på medisiner.

Mystiske virus

Kampen mot sykdommer som malaria, kolera, tuberkulose, polio og aids står høyt på lista til WHOs påtroppende generaldirektør. I tillegg kommer nye og mystiske virus og resistente bakterier. Fugleinfluensaen i Hongkong og ebolaepidemien i Afrika er eksempler på sykdommer som får verden til å skjelve.

En bedre helse dreier seg i mange land om kampen mot sult. Bekjempelsen av krig og undertrykking er kanskje like viktig.

Men det skal mer til enn en norsk generaldirektør i WHO for å få slutt på volden i Algerie.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer