Sykdomsmareritt: - En skandale

Max Ekholm (38) ble sendt hjem fra sykehuset med tannverk. Få dager etterpå ventet en lang kamp for livet. Over et halvt år seinere sitter 38-åringen i rullestol.

NÆR DØDEN: Max Ekholm liggende på sykehuset i fjor vinter. Foto: Privat
NÆR DØDEN: Max Ekholm liggende på sykehuset i fjor vinter. Foto: Privat Vis mer
Publisert

38 år gamle Max Ekholm fra Uppsala hadde et travelt liv.

Han var i full jobb, syklet aktivt, skrev og produserte musikk, reiste og var sosial med venner.

Det var fram til 10. november. Det han trodde var tannverk snudde noen dager seinere livet på hodet.

- Sendt hjem

Ekholm dro til tannlegen etter å ha hatt vondt i en tann og nedsatt allmenntilstand. Han fikk time ei uke seinere for operasjon, men ble sendt videre til akutten for videre sjekk.

Der ble det tatt røntgen, før han ble sendt hjem med morfin og antibiotika.

Men de smertestillende medisinene han hadde fått hjalp ikke. 13. november var tilstanden kritisk, og han måtte tilbake til sykehus.

FRUSTRERT: Max Ekholm. Foto: Privat
FRUSTRERT: Max Ekholm. Foto: Privat Vis mer

At han kom inn på sykehuset er noe av det siste Ekholm husker før 22. desember.

- Jeg ble raskt lagt i kunstig koma. De pumpet i meg 20 liter væske for å bedre blodtrykket. Jeg våknet opp to dager før julaften, da hadde jeg bare vært våken i små, korte sekvenser. Jeg hadde hatt hjertestopp og total organkollaps, forteller 38-åringen til Dagbladet.

Det var svenske Expressen som først omtalte saken.

INNLAGT I 10 UKER: Frida Karoline (25) fra Trondheim hylles på sosiale medier for å være åpen og ufiltrert rundt Crohns sykdom. Video: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Nær døden

Mens han lå på sykehuset hadde moren fått beskjed om at han trolig ikke ville overleve.

Han ble liggende på sykehuset helt til 15. februar. Totalt var han innlagt i litt over tre måneder. Men livet har ikke blitt det samme.

Den tidligere aktive mannen sitter nå i rullestol. Flere av tærne hans er svarte, han vet ennå ikke om han får beholde de eller må amputere.

- Jeg har blitt hardt økonomisk rammet, og jeg orker nesten ingenting. Det er en grenseløs sorg for meg, forteller Max til Dagbladet.

Han takker for all hjelp han fikk på Akademiska sykehuset i Uppsala etter at han ble lagt inn ved besøk nummer to. Men er frustrert over det som skjedde først.

- I Norge og Finland er det rutiner når man kommer inn slik som jeg gjorde, men vi har ikke det på samme måte i Sverige. Dette hadde ikke skjedd om jeg fikk hjelp den første gangen jeg kom, og det er sørgelig, fortviler Ekholm.

ME-SYK: Therese Meldvold forteller om sykdommen sin. Video: Bjørn Langsem Reporter: Benedicte Wang Vis mer

- En skandale

Han anmeldte saken til regionens pasientforsikringsselskap. Men de konkluderte med at Ekholm hadde fått behandling etter riktig praksis.

- Det er en skandale. Jeg ble sendt hjem uten en «second opinion», og ble ikke tatt på alvor. Jeg skjønte det ikke da, men fikk ikke den hjelpen jeg trengte, sier Ekholm.

Expressen har forelagt sykehuset i Uppsala kritikken fra Ekholm. I en SMS til avisa skriver virksomhetssjef Andres Rodriguez at de ikke kommenterer enkeltsaker.

For Ekholm er veien tilbake til et normalt liv lang. Over et halvt år etterpå sitter han fortsatt i rullestol.

- Jeg tror jeg skal få et normalt liv igjen, men jeg vet ikke når. Jeg håper å kunne gå igjen, men det vil ta seks til 12 måneder. Jeg vil treffe venner, gå ut og spise og ta på meg vanlige klær. Men akkurat nå går ikke det fordi føttene mine er hovne. Det er stressende, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer