Havanna-syndromet:

Sykdomstall forbløffer

Antall personer som er rammet av det uforklarlige fenomenet, er langt større enn først antatt.

HER STARTET DET: De første rapportene om det mystiske syndromet kom fra den amerikanske ambassaden på Cuba. Foto: Alexandre Meneghini / Reuters / NTB
HER STARTET DET: De første rapportene om det mystiske syndromet kom fra den amerikanske ambassaden på Cuba. Foto: Alexandre Meneghini / Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De siste fem åra har over 130 amerikanere, inkludert både soldater og diplomater, blitt rammet av et mystisk syndrom.

Det er langt flere tilfeller enn hva som tidligere er kjent, ifølge både nåværende og tidligere tjenestemenn, skriver New York Times.

Antall saker som nå viser seg å ha rammet blant annet ansatte i CIA, utenriksdepartementet og forsvarsdepartementet skal ha skapt en bred bekymring i Biden-administrasjonen.

Rare lyder

De første rapportene om syndromet kom fra Havanna i 2016. Amerikanske diplomater ved USAs ambassade ble over tid syke, etter å ha hørt en mystisk lyd. Årsaken til plagene kunne likevel ikke forklares.

Diagnosen, som etter hvert har blitt omtalt som «Havanna-syndromet», førte til at enkelte fikk den alvorlige diagnosen traumatisk hjerneskade. Andre fikk hørselstap, svimmelhet, søvnproblemer, hodepine og kognitive forstyrrelser.

Både eksperter og FBI ble derfor koblet på saken.

Rapporter fra hele verden

Det nye totalantallet inkluderer også tilfeller av syndromet fra både Europa og Asia, og bare i CIA skal det være meldt om minst tre tilfeller utenlands.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer