- Sykdomstegn at NAV ikke løser en så åpenbar sak

Mener Torbjørn Røe Isaksen, som kan bli Høyres nye arbeidsminister.

REAGERER STERKT: Torbjørn Røe Isaksen, sosialpolitisk talsmann for Høyre, reagerte sterkt da han leste om den dødssyke småbarnspappaen John Rasmussens møte med NAV. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
REAGERER STERKT: Torbjørn Røe Isaksen, sosialpolitisk talsmann for Høyre, reagerte sterkt da han leste om den dødssyke småbarnspappaen John Rasmussens møte med NAV. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er jo helt forferdelig, sånn kan ikke NAV opptre. Det går bare ikke an, sier Torbjørn Røe Isaksen.

I Magasinet på lørdag skrev John Rasmussen (38), journalist i Dagbladet, om hvordan han dødssyk av kreft møtte liten eller ingen forståelse hos NAV. Deres garanti om å ta kontakt med brukeren innen 48 timer viste seg null verdt.

I 10 måneder forsøkte Rasmussen forgjeves å få snakke med en saksbehandler mens småbarnsfamiliens økonomi raste sammen som en følge av manglende utbetaling av sykepenger.

Ansvaret I går opplyste arbeidsminister Anniken Huitfeldt at NAV har iverksatt full gjennomgang av Rasmussens sak og at hun sterkt beklager hvordan han er blitt behandlet.

ÅPEN: John Rasmussen fortalte i Magasinet på lørdag sin historie om kampen mot kreften - og den enda større kampen mot NAV. Her med barna og kona Anne Berit. FOTO: HAMPUS LUNDGREN/ DAGBLADET
ÅPEN: John Rasmussen fortalte i Magasinet på lørdag sin historie om kampen mot kreften - og den enda større kampen mot NAV. Her med barna og kona Anne Berit. FOTO: HAMPUS LUNDGREN/ DAGBLADET Vis mer

- Jeg er nesten vantro etter å ha lest. NAVs frister er til for å følges. Ikke å svare på ti måneder er jo parodisk. Jeg får rapporter om mange frustrerte møter med NAV, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Han understreker at det er arbeidsministeren som har det fulle og hele ansvaret for at NAV fungerer.

Enkel sak 35-åringen regnes som Høyres mest sannsynlige arbeidsminister når Erna Solberg trolig danner regjering etter høstens valg.

- Av og til synes jeg nok folk forlanger mer av NAV enn man kan forvente. NAV kan ikke løse alt for deg. Men saker som John Rasmussens burde være enkel. Ikke trenger han arbeidsavklaring, ikke trenger han bolig eller rusbehandling.

KJEMPET: Det var i mai 2009 at John Rasmussen fikk diagnosen akutt leukemi og sto i fare for å dø. På den tida hadde han en tre år gammel datter og en kone som ventet deres andre barn. FOTO: HAMPUS LUNDGREN/ DAGBLADET
KJEMPET: Det var i mai 2009 at John Rasmussen fikk diagnosen akutt leukemi og sto i fare for å dø. På den tida hadde han en tre år gammel datter og en kone som ventet deres andre barn. FOTO: HAMPUS LUNDGREN/ DAGBLADET Vis mer

Alt Rasmussen ba om var å få sykepenger slik at familien kunne klare seg til han var tilbake i sin faste jobb i avisa.

Det er et sykdomstegn at NAV ikke klarer å løse en så åpenbar sak, sier Røe Isaksen.  

Bortforklare Høyre-representanten i Stortingets arbeids- og sosialkomité mener det er ingen grunn til å friskmelde NAV.

- NAV kan forklare at datasystemer ikke fungerer og at man har mye å gjøre, men det ikke å møte brukerne med respekt er det ikke mulig å bortforklare. Sånn skal vi rett og slett ikke ha det.

Helt avgjørende er dette: Alle mennesker godtar at et offentlig system som NAV kan glippe, hvis man blir møtt med ydmykhet.

At en saksbehandler for eksempel tar kontakt: «Beklager at jeg ringer deg så seint, jeg skulle ha ringt deg i forrige uke...» Det er lettere å akseptere ventetid når man i det minste får en tilbakemelding, sier stortingsrepresentanten.
 
Politisk overmot Røe Isaksen har tro på at ting blir bedre i NAV.

- Men det betyr ikke at det er bra nok. NAV var i ei stor krise i 2007 og 2008 - ei krise vi burde forutsett. At vi trodde vi skulle klare å gjennomføre en så omfattende reform var politisk overmot av verste sort, sier han.

- NAV holder fortsatt på med en del omorganiseringer og sånt skaper alltid uro i en organisasjon. Men det er ingen unnskyldning for ikke å behandle folk skikkelig.

Vond skulder Høyres sosialpolitiske talsmann mener det er urimelig at brukeren skal ta belastningen når ikke systemet fungerer.

 

- Hvis du er i behandling for en tung, alvorlig kreftsykdom, så er det ikke sikkert du skal følges opp av NAV på samme måter som en som har litt problemer med en skulder, sier Torbjørn Røe Isaksen.