Munn- og klovsyke:

Sykdomsutbrudd på ferieøy - advarer turister

230 000 tilfeller av munn- og klovsyke er hittil bekreftet. - Sykdommen klassifiseres som veldig alvorlig, sier Julie Enebo Grimstad i Mattilsynet.

BALI: Hittil har den alvorlige dyresykdommen blitt oppdaget hos 63 kyr på ferieøya. Smitten kan sitte i to døgn i neseslimhinnen hos mennesket. Foto: Richard Susanto/Shutterstock/NTB
BALI: Hittil har den alvorlige dyresykdommen blitt oppdaget hos 63 kyr på ferieøya. Smitten kan sitte i to døgn i neseslimhinnen hos mennesket. Foto: Richard Susanto/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Indonesiske myndigheter bekrefter at munn- og klovsyke har spredt seg til ferieøya Bali.

Sykdommen har hittil blitt oppdaget hos 63 kyr tre ulike steder på øya, skriver den australske avisa Perth Now.

Det var i mai at munn- og klovsyke først ble funnet blant storfe i Øst-Java i Indonesia. Nå skal 22 indonesiske provinser, samt Bali, være rammet.

Ifølge avisa skal det være snakk om hele 230 000 bekreftede tilfeller totalt.

Munn- og klovsyke er en svært smittsom sykdom hos tamme og ville kløvdyr, og ble først identifisert tilbake i 1898. Sykdommen kan ytterst sjeldent smitte over til mennesker gjennom direkte kontakt med infiserte dyr, skriver Folkehelseinstituttet og opplyser samtidig om at sykdommen hos mennesker vil gi smertefulle blærer i munn og på hender.

Nå blir australske myndigheter oppfordret til å innføre strengere protokoller ved innreise til landet.

- Etter min mening er risikoen (for overføring av munn- og klovsyke fra Indonesia til Australia, journ.anm.) ekstremt høy i løpet av de neste én til seks månedene, sier den australske veterinæren Ross Ainsworth til avisa.

Ainsworth, som er bosatt på Bali, har 40 års erfaring fra den australske kjøttindustrien.

Han er redd australske turister, som ferierer i Indonesia og på ferieøya, vil dra med seg smitten tilbake til hjemlandet.

- Klassifiseres som alvorlig

I Norge er det Mattilsynet som håndterer munn- og klovsyke.

Julie Enebo Grimstad, fungerende seksjonssjef i seksjon dyrehelse i Mattilsynet, sier til Dagbladet at reisevirksomhet og handel alltid vil bety en viss fare for å spre ulike typer smitte mellom mennesker og dyr - om omvendt.

- I Norge er munn- og klovsyke en liste 1-sykdom. Det betyr at sykdommen er klassifisert som veldig alvorlig og skal bekjempes med harde tiltak. Mistanker og påvisninger skal straks varsles til Mattilsynet, sier Grimstad.

I Norge kom det første utbruddet av munn- og klovsyke på Sørlandet høsten 1926. Den ble ifølge Store norske leksikon (SNL) effektivt bekjempet, og endte etter ett og et halvt år.

På 50-tallet angrep sykdommen i Danmark og Sverige, og bredte seg deretter til grensedistriktene i Norge. Det ble påvist tilfeller enkelte steder i Østfold og Vestfold.

Dyr som får sykdommen får smertefulle, væskefylte blemmer på tunge og munn, på tynnhudene deler av kroppen - og mellom åpningene på hovene.

Også sikling, liten matlyst og betennelse med blemmer, samt lammelser, forekommer.

Kan smitte via luft

Grimstad sier til Dagbladet at den vanligste smitteveien er gjennom kontakt mellom infiserte og mottakelige dyr, men at smitte også kan skje direkte via melk, slakteprodukter og utstyr.

- Redskap, kjøretøy og mennesker som har vært i kontakt med infiserte dyr eller produkter kan derfor overføre smitte. Luftbåren smitte er også mulig, påpeker den fungerende seksjonssjefen.

I 2001 ble Storbritannia rammet av den foreløpig siste store epizootien, som medført et tap tilsvarende 32 milliarder norske kroner.

Epizooti er dyresykdommer som sprer seg med stor hurtighet over store landområder. Begrepet tilsvarer epidemi hos mennesket, ifølge SNL.

- Regelen må overholdes

Grimstad i Mattilsynet forklarer at paragraf 30, 31 og 32 i dyrehelseregelverket i Norge sier at personer som har vært i kontakt med klovdyr i utlandet ikke skal ha kontakt med klovdyr hjemme i Norge før det har gått 48 timer.

- I denne tidsperioden vil eventuelle virus på hud og klær miste sin evne til å smitte videre. I tillegg vil en årstid med varme temperaturer og sollys bidra til at viruset blir deaktivert raskere.

Lise Marie Ånestad, fagansvarlig for storfe ved Veterinærinstituttet, sier til Dagbladet at det er viktig at både turister og nordmenn overholder den ovennevnte regelen.

Samtidig opplyser hun om at munn- og klovsyke-viruset kan overleve i inntil ti til tolv uker på klær under optimale betingelser.

- Da er det gjerne innpakket i organisk substans som slim eller spytt. Ellers kan viruset overleve i ett til to døgn i neseslimhinne hos mennesker.

Ånestad sier at fottøy brukt i utenlandske dyrehold, eller i områder der munn- og klovsyke finnes, ikke skal benyttes i norske husdyrbesetninger.

Øya Bali i Indonesia har lenge vært et kjent ferieparadis for norske turister, og har med sine kritthvite strender, asurblå hav og grønne palmetrær lokket til seg mennesker fra hele verden.

Så seint som i 2019 ble ferieøya besøkt av så mange som seks millioner turister.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer