Syke arbeidere må bevise at de har pustet inn nok gift

Opprør mot nytt lovforslag. - Nesten ingen vil klare dette.

YRKESSYKE: De tidligere oljearbeiderne Jan Terje Biktjørn (t.v), Harald Kristensen og Viggo Hortmann har fått merke hvor vanskelig det er å nå fram med krav om erstatning på grunn av yrkessykdom. Foto: Jan Dahl
YRKESSYKE: De tidligere oljearbeiderne Jan Terje Biktjørn (t.v), Harald Kristensen og Viggo Hortmann har fått merke hvor vanskelig det er å nå fram med krav om erstatning på grunn av yrkessykdom. Foto: Jan Dahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): - Nesten ingen vil klare dette. Det dreier seg om sjuke folk, sier nestleder Oddvar Petersen i Arbeidsmiljøskaddes landsforening (ALF) til Dagbladet.no. ALF har fått med seg seks andre foreninger og fagforbund til felles kamp mot et lovforslag de mener vil gjøre det langt vanskeligere for yrkessyke å nå fram med sine erstatningskrav.

- Dramatisk
Arbeids- og inkluderingsdepartementet foreslår i et høringsnotat å erstatte dagens to ordninger for yrkesskadeerstatning (Folketrygdloven og Yrkesskadeforsikringsloven journ. anm.) med én felles arbeidsskadeforsikring. Det er ikke dette de sju organisasjonene, som nå går til fellesopprør, angriper i sin høringsuttalelse som ble sendt departementet i forrige uke.

Arbeidsmiljøskaddes landsforening, Norges Handikapforbund, Hørselshemmedes Landsforbund, Landsforeningen for trafikkskadde, Fagforeningen Lederne, Fagforeningen Safe og Befalets Fellesorganisasjon mener regjeringen i lovforslaget gir nye retningslinjer for årsaksvurderingen i yrkessykdomssaker som «innbærer en dramatisk reduksjon av de yrkessykes rettigheter».

— Jeg mener forslaget samlet sett gir den yrkesskadde bedre rettigheter enn i dag, uttalte arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen i en pressemelding da lovforslaget ble sendt ut på høring i desember i fjor.

- Umulig oppgave
Dette er de sju organisasjonene dypt uenige i. De ønsker å beholde dagens bestemmelse i Yrkesskadeforsikringsloven som sier at arbeidstaker bare må føre bevis for at han eller hun har vært utsatt for relevant eksponering i forhold til sin sykdom. Deretter snus bevisbyrden, slik at forsikringsselskapet må føre bevis for at eksponeringen ikke har vært tilstrekkelig for å gi skade, dersom arbeidstageren ikke skal ha krav på erstatning.

Organisasjonene påpeker at departementet nå foreslår å endre dette, slik at det blir skadelidtes lodd å sannsynliggjøre at eksponeringen har hatt «evnen til å forårsake sykdom».

«Dette vil i praksis være en tilnærmet umulig oppgave for den enkelte arbeidstager, og innebærer en klar innskrenking av denne gruppens rettigheter», skriver de sju organisasjonene.

«Departementet foreslår nå å frata de yrkessyke denne særlige rettssikkerhetsgarantien, noe som vil svekke den enkelte arbeidstagers rettigheter i betydelig grad», konkluderes det i høringsuttalelsen.

- Lovforslaget forverrer den krisa som allerede eksisterer med å få gjennomslag i yrkessykdomssaker. Det er tragisk at norske myndigheter ikke tar hensyn til ILO-konvensjonen som slår fast at yrkesskadde ikke skal ha ansvaret for å dokumentere, sier nestleder Oddvar Petersen i Arbeidsmiljøskaddes landsforening.

Dagbladet.no har i en rekke artikler satt søkelyset på kjemisk eksponering i industrien og hvor vanskelig det er for syke arbeidere å nå fram med sine krav overfor trygdemyndigheter og forsikringsselskap.

Kommenterer ikke
Organisasjonene frykter det blir svært vanskelig å få godkjent yrkessykdom dersom departementets lovforslag blir vedtatt,

- Vi har hele tida følt det vanskelig å nå i gjennom med yrkessykdomskrav. Det som har foregått i praksis, skal nå bli nedfelt skriftlig i lovverket. Jeg mener det er skummelt og svært uheldig, sier Petersen til Dagbladet.no.

Statssekretær Jan-Erik Støstad i Arbeids- og inkluderingsdepartementet ønsker ikke å kommentere høringsuttalelser knyttet til det nye lovforslaget.

- TRAGISK: Nestleder Oddvar Petersen i Arbeidsmiljøskaddes landsforening maner til kamp mot et lovforslag han mener vil gjøre det enda vanskeligere for yrkessyke å få erstatning. Foto: Asle Hansen
- TRAGISK: Nestleder Oddvar Petersen i Arbeidsmiljøskaddes landsforening maner til kamp mot et lovforslag han mener vil gjøre det enda vanskeligere for yrkessyke å få erstatning. Foto: Asle Hansen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer