Syke av Gro

Gro Harlem Brundtland har røsket kraftig opp i Verdens helseorganisasjon (WHO). Så kraftig har Gros hestekur vært at enkelte ansatte har blitt syke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Gro Harlem Brundtland i fjor sommer ble generaldirektør i WHO, lå det an til store endringer. Hele FN-organisasjonen skulle gjennomgås. Uvissheten har til tider vært stor, og derfor har mange vært kritiske til Gros omleggingsplan. 3500 mennesker jobber i organisasjonen. Av disse er rundt 1100 ved hovedkontoret i Genhve.

Mange ansatte i organisasjonen har vært svært urolige under omleggingsprosessen. Så urolige at de har fått stressreaksjoner og blitt syke. Men kilder i WHO understreker at stress og sykdom øker under alle omleggingsprosesser, fordi det alltid fører med seg usikkerhet.

Taktikken til Gro Harlem Brundtland og hennes stabssjef Jonas Gahr Støre har vært å gjøre de store endringene raskest mulig, slik at de ansatte etterpå kan få ro. Ingen har blitt sagt opp i prosessen, men mange har blitt omplassert.

- Folk er generelt skeptiske til endringer, særlig raske. Og det er sant at det har vært mye endringer her, sier Maria Dweggah, som er hovedtillitsvalgt for de WHO-ansatte. Humøret blant de ansatte er ifølge Dweggah ikke på topp for tida.

- Vi håper at Gro holder løftet om at ingen skal få sparken, sier hun.

Men berømmer også den nye ledelsen for å ha tatt de ansatte mer med på råd, og for å ha en åpnere linje enn sin forgjenger.