Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

«Syke barn skal ikke være i barnehagen»

Veileder fra myndighetene om åpningen av barnehagene.

NY HVERDAG: Med digitale verktøy har Theodor (13) mattetimen hjemme i stedet for på skolen. Video: Øystein Sæthre Vis mer

Utdanningsdirektoratet har i dag offentliggjort en veileder som gir retningslinjer for hvordan gjenåpningen av barnehagene fra neste uke skal foregå.

Hovedbudskapene i veilederen er:

 • Syke barn skal ikke være i barnehagen.
 • Barna må deles opp i mindre grupper.
 • Barnehagene må gjennomføre hygienetiltak.

Presiseringer

Veilederen består i for en stor del av presiseringer av hvilke barn som kan være i barnehage, og hvem som skal holde seg hjemme. Direktoratet presiserer:

«Symptomer på covid-19, særlig hos barn, kan være milde og vanskelige å skille fra andreluftveisinfeksjoner.»

OVERSIKT: Utdanningsdirektoratets råd, sammenfattet i en grafikk. Grafikk: Utdanningsdirektoratet
OVERSIKT: Utdanningsdirektoratets råd, sammenfattet i en grafikk. Grafikk: Utdanningsdirektoratet Vis mer

Disse barna, foresatte og ansatte kan møte i barnehagen:

 • Når de ikke har symptomer på sykdom.
 • Ved gjennomgått luftveisinfeksjon, kan barn og ansatte komme tilbake etter at de har vært symptomfrie i 1 døgn.
 • Hvis en i husstanden har symptomer på luftveisinfeksjon, men ikke har påvist covid-19, kan barnet og den ansatte møte i barnehagen som normalt. Disse skal imidlertid gå hjem fra barnehagen dersom de får symptomer.
 • Barn og ansatte med typiske symptomer på pollenallergi (kjent pollenallergi, rennende nese med klart nesesekret, rennende/kløende øyne) kan møte i barnehagen.
 • Mange barn har ofte rennende nese uten andre symptomer på luftveisinfeksjon, og særlig etter at de har vært ute. Disse barna kan komme i barnehagen såfremt barnet er friskt.

Foresatte som er friske og ikke har symptomer på luftveisinfeksjon, kan følge og hente barna sine i barnehagen som normalt.

Disse barna, foresatte og ansatte skal IKKE møte i barnehagen:

Barn og ansatte med luftveissymptomer:

 • Barn og ansatte skal selv med milde luftveissymptomer og sykdomsfølelse ikke møte i barnehagen. De skal holde seg hjemme til de har vært symptomfrie i 1 døgn.

Barn eller ansatte som har bekreftet covid-19:

 • Skal være i isolasjon. Det er helse- og omsorgstjenesten som beslutter hvem som skal være i isolasjon etter råd gitt av Folkehelseinstituttet. Retningslinjer til forskrift er gitt av Helsedirektoratet.

Barn eller ansatte som er nærkontakter/husstandsmedlem til en person med bekreftetcovid-19:

 • Skal være i karantene. Det er helse- og omsorgstjenesten som beslutter hvem som skal være i karantene etter råd gitt av Folkehelseinstituttet. Retningslinjer til forskrift er gitt av Helsedirektoratet.
LA FRAM VEILEDEREN: Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby på regjeringens pressekonferanse i dag, der veilederen ble lagt fram Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
LA FRAM VEILEDEREN: Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby på regjeringens pressekonferanse i dag, der veilederen ble lagt fram Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

Foresatte som har luftveissymptomer, er i karantene eller isolasjon:

 • Skal ikke møte i barnehagen sammen med barna, og må finne andre løsninger for følging og henting av barna.

Direktoratet understreker videre at barn med symptomer på luftveisinfeksjon blir hentet så fort som mulig.

«Barnet må da vente på et eget rom sammen med en ansatt, eller ute der det ikke er andre barn», skriver de i veilederen.

Myndighetene vil imidlertid at et barn eller en ansatt som bor med en som har symptomer på luftveisinfeksjon, men ikke er bekreftet syk med covid-19, skal møte i barnehagen som normalt.

«Disse skal imidlertid gå hjem fra barnehagen dersom de får symptomer, som nevnt i avsnittet over», skriver direktoratet.

Dersom en i husstanden imidlertid HAR påvist covid-19, skal alle «nærkontakter» holdes i karantene etter råd fra myndighetene. Ingen som selv sitter i karantene, får møte i barnehagen.

CORONA-SVAR: Marie (14), Anine (12), Jenny og Jonas (11) om hva de synes om statsministerens pressekonferanse for barn. Foto: Privat Vis mer

Gruppeinndeling

I veilederen understrekes det at barnehagene ikke kan drives på vanlig måte, men med mindre grupper, for å minske risiko for smitte fra personer som ikke vet at de er smittsomme.

«For å oppnå dette må man øke avstand mellom personer, redusere antall barn som er tett sammen, og det kan arrangeres færre møter og samlinger», heter det i veilederen.

Direktoratet foreslår å lage egne faste smågrupper, med fast personell på hver gruppe. I veilederen kaller de gruppene «kohorter».

«En kohort kan ta utgangpunkt i barnehagens gruppeinndeling (for eksempel avdeling) og bemanningsnorm (minimum 1 ansatt per 3 barn under 3 år, og minimum 1 ansatt per 6 barn over 3 år)», heter det i veilederen.

«Innen en kohort kan barn og ansatte omgås normalt, på lik linje med som i en husstand. Slik ivaretar man barnas behov for omsorg samtidig som man begrenser mulighet for smittespredning», heter det.

I veilederen understrekes det at det kan samarbeides på tvers av gruppene for praktisk gjennomføring av barnehagedagen, men at det bør unngås å blande flere ulike kohorter.

På småbarnsavdelinger (under 3 år) legges det opp til å ha 3 barn og 1 ansatt i hver gruppe.

«For eksempel kan det være 4 kohorter i en småbarnsavdeling med 12 barn», heter det i veilederen.

På storbarnsavdeling (over 3 år) legges det opp til 6 barn og 1 ansatt.

Utendørs aktivitet

Utdanningsminister Guri Melby sa på dagens pressekonferanse at de oppfordrer barnehagene til å utnytte uteområdene godt for å gjennomføre dette praktisk.

I veilederen foreslås det å ha inne- og utetider om hverandre for gruppene.

Videre foreslås det faste spiseplasser for hvert enkelt barn.

Direktoratet anbefaler også å dele uteområdene i ulike deler. Videre anbefales de å levere barn utendørs der dette er mulig, samtidig som hensyn til barnets behov for trygghet må veie tyngst, heter det.

Det nedlegges forbud mot at barn deltar i matlaging i barnehagen.

Ikke munnbind

Myndighetene oppfordrer også til god hånd- og hostehygiene, og at ansatte vasker klærne sine ved 60 grader.

Bruk av munnbind anbefales ikke, men ved bleieskift må de ansatte bruke hansker.

Barnehagene må videre sørge for grundig renhold, spesielt på bl.a. toaletter, spisebord og dørhåndtak. Antallet leker må reduseres, slik at de ansatte skal kunne overholde hygieneregimet.

For øvrig gjelder de generelle rådene for smitteforebygging blant de ansatte. Dette innebærer bl.a. avstand på minst 1 meter mellom ansatte i ikke samarbeidende kohorter/grupper, reduksjon i fysiske møter og å unngå bruk av smykker og ringer på jobb.

Gradvis åpning

Det var i forrige uke at statsminister Erna Solberg kunngjorde at prosessen med å gradvis gjenåpne Norge begynner med at barnehager gjenåpnes fra 20. april. Videre åpnes deler av skolesystemet fra 27. april.

I Danmark har strenge smittevernstiltak i barnehager ført til plassmangel. En av barnehagene har varslet at de har kapasitet til å ta imot bare 11 av 72 barn.

En slik situasjon mener Oslo kommune at de vil unngå:

«Barnehagene jobber nå med å få oversikt over situasjonen. Bydelene og barnehagene kartlegger hvor mange som er risikogruppen, eller som av andre årsaker ikke kan jobbe med barna, og få oversikt over hvilke vikarer som er tilgjengelige. De kontakter også familiene for å få informasjon om helsesituasjonen til både barn og foreldre, og få avklart hvor mange barn som vil møte i barnehagene», uttaler kommunikasjonsrådgiver ved Oslo kommune, Karin Steenstrup, til Dagbladet og fortsetter:

«Videre må bydelene vurdere om de har lokaler hvor det vil være spesielt krevende å ivareta smittevernmessige hensyn og eventuelt om det finnes tilgjengelige erstatningslokaler. Vi har tilgang på flere erstatningslokaler hvis det blir aktuelt, og Oslo skal klare å gi plass til alle barna.»

SONGAR: Den siste sangen fra Youtube-kanalen «Songar frå nyheitene» går nå sin seiersgang. Og det er en bommert fra statsministeren som er i sentrum. Video: Songar / Delebekk / Dagbladet TV, 17. mars 2020 Vis mer

Bør holdes hjemme

Veilederen slutter seg til Barnelegeforeningens vurdering. Foreningen oppfordrer de aller fleste barn med kroniske sykdommer til å gå i barnehage og skole. Noen utvalgte grupper av barn er det imidlertid aktuelt å tilby tilrettelagt hjemmeundervisning. Barnehagebarn i aktiv kreftbehandling frarådes å gå.

Søsken til barn som kan tilbys hjemmeundervisning, skal som hovedregel ikke holdes hjemme. Men det finnes et viktig unntak: Søsken som skal være beinmargsdonor for husstandsmedlemmer, bør holdes hjemme de siste 28 dagene før donasjon.

«Gjenåpning av barnehager og skoler er viktig for barn og unges utvikling, omsorg og læring. Norsk barnelegeforening vil derfor understreke at de aller fleste barn med kroniske sykdommer kan og bør gå i barnehage og skole», skriver Barnelegeforeningen.

Barn som smittebærere

Barn med covid-19 får stort sett mildere symptomer enn voksne. I tillegg ser barn ut til å bli smittet i mindre grad enn voksne, ifølge tall fra Norge, Danmark, Sverige og Island per 13. april:

 • 6488 var registrert smittet i Norge. 71 (1,09 prosent) av dem var i alderen 0 til 9 år.

 • 6496 var registrert smittet i Danmark. 66 (1,02 prosent) av dem var i alderen 0 til 9 år.
 • 10 948 var registrert smittet i Sverige. 63 (0,6 prosent) av dem var i alderen 0 til 9 år.
 • 1711 var registrert smittet på Island. 82 (4,79 prosent) av dem var i alderen 0 til 12 år.

Det er derimot knyttet stor usikkerhet til hvilken rolle barn spiller som smittebærere.

«Vi har funnet få dokumenterte eksempler på sannsynlig smitte fra barn, men det er svært begrenset dokumentasjon på dette og for tidlig å si om barna kan spille en vesentlig rolle i smittespredningen, eller ei», skriver FHI i sin risikovurdering.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!